Excel öğreniminde en temel öğrenilen işlevlerden bir tanesi verileri sıralamaktır. Bu işlem Excel de en çok kullanılan işlemlerden bir tanesidir. Sıralama yapmak verileri daha iyi görüp anlamayı, daha kolay bulmayı sağlar. İsim listesini sıralamak, bir ürünün stok düzeylerini küçükten büyüğe sıralamak veya fiyat bilgisinde bir sıralama yapmak istenebilir.
Metinleri A’dan Z’ye veya Z’den A’ya, sayıları küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe, tarihleri ve saatleri yeniden eskiye veya eskiden yeniye göre sıralama yapılabiliriz.
Microsoft Excel de verileri sıralamanın 2 farklı yolu bulunmaktadır.
Sekme Üzerinden Sıralama Yapmak
Metinleri, sayıları veya tarih ve saatleri sıralamak için;
- Sıralama yapılması istenilen sütun üzerinde bir hücre seçilir,
- Veri veya Giriş sekmesinde bulunan Sırala ve Filtrele özeliğine tıklanır,
- Burada metinler sıralanmak isteniyorsa A’dan Z’ye veya Z’den A’ya sıralamaya basılır,
- Sayılar sıralanmak isteniyorsa küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe sıralama türlerinden biri seçilir,
- Tarih ve saatler sıralanmak isteniyorsa yeniden eskiye veya eskiden yeniye sıralama türü seçilir.
Sıralama yaparken ek bir sıralama daha ekleme yapılabilmektedir. Bu durum DÜZEY EKLE özelliği ile sağlanır.
Dilerseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak aradığınız Sıralama işlevi ile ilgili daha detaylıca yazılmış blog yazısı bilgisine ulaşabilirsiniz.
Formül ile Sıralama Yapmak
Sıralama işlevi, hücreye girişi yapılan verilerin büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralanmasını sağlayan bir formüldür.
👉 Formülün ingilizcesi: SORT
SIRALA Formülünün Kriterleri
dizi Kriteri
Dizi kriterinde sıralama yapılmak istenen hücre aralığı girilmektedir. Bu aralıkta tek bir sütun değil birden fazla sütun tanımı da yapılabilmektedir.
sıralama_dizini Kriteri
Bu kriterde birden çok sütun için sıralama yapıldığında hangi sütuna göre sıralama yapılacağı belirtilir. Bu sütuna veri girişi tanımlamak zorunlu değildir.
sıralama_düzeni Kriteri
Sıralamanın küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe yapılmasını sağlayan kriterdir. -1 ve 1 hücre girişi tanımlanır. -1 büyükten küçüğe doğru sıralama yapılması gerektiğini tanımlar, 1 ise büyükten küçüğe doğru bir sıralama yapılması gerektiğini tanımlar.
Kritere 1 veya -1 tanımı yapılmaz ise otomatik olarak 1 tanımlanır yani otomatik olarak büyükten küçüğe doğru sıralama yapılır.
sütuna_göre Kriteri
Sıralama yapılacak hücre aralığında birden fazla satır ve sütun var ise öncelikli olarak sütundaki değerlere göre sıralama yapılır. Satırlara göre sıralama yapmak için ise bu kriter kullanılır.
1 Response
[…] 👉 SIRALA FORMÜLÜ BLOG YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN. […]