Bu yazımızda Excel de atanan makro düğmesi ile arka planda nasıl dinamik bir yapı oluşturulabileceği ele alınacaktır. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂
Eleman Formülü
Bu formül Excel’de seçilen bir değere bağlı olarak belirlenen aralıktaki değeri ekrana getirme işlevi ile kullanılır. Örneğin; Salih, Ahmet, Zeynep, Ayşe ve Fatma isimlerinden oluşan dizide 3.değeri göstermesini talep edelim.
=ELEMAN(3; “Salih”;”Ahmet”;”Zeynep”;”Ayşe”;”Fatma”)
Enter tuşuna basıldığında Zeynep değerini yazdırdığı görülecektir. Peki bu 3 yazısını sürekli değiştirmek yerine otomatik olarak rastgele atama yapacak bir formül ile nasıl elde edilebilir.
RastgeleArada Formülü
Bu formül ile rastgele otomatik olarak değer seçebilmek mümkün. Bu formül, Eleman formülü ile birleştirildiğinde belirlenmiş olan isimlerin otomatik olarak rastgele seçilmesini sağlayacaktır. Bunun için formüle RASTGELEARADA(1;5) eklenir. 1 ve 5 yazılmasının sebebi Eleman formülünde 5 adet ismin yer almasıdır. Eleman formülü ile birleştirilerek aşağıdaki şekilde yazılır.
=ELEMAN(RASTEGELEARADA(1;5); “Salih”;”Ahmet”;”Zeynep”;”Ayşe”;”Fatma”)
F9 tuşuna basıldığında her defasında farklı isim ekrana yansıdığı görülmektedir.
Çekiliş için birçok veri kullanılması gerekir bunun için A1 hücresinde yapılan formülü S sütununa kadar hücrenin sağ altında bulunan yeşil kareden tutup çekilir. Aynı şekilde A sütunundan S sütununa kadar seçili olan hücrelerin sağ alt kenarında bulunan yeşil kareden tutup 25.satıra kadar çekilir.
Kodlama
A1:S25 aralığında yer alan değerlerde F9 tuşuna basıldığında hücrelerdeki değerler sürekli olarak yenilenmektedir. Bunu tek bir tuş ile yapmak için Excel Visual Basic Application kullanılır.
Excel VBA açmak için Geliştirici sekmesinde bulunan Visual Basic seçeneği seçilir.
Açılan pencerede sol panelde yer alan Module seçeneğine sağ tıklayıp Insert tuşuna basılır ve Module seçeneği seçilir. Böylelikle yeni bir kod ekranı açılmış olur. Bu kod ekranına aşağıda yer alan kodlar yazılır.
Sub CEKILIS()
Range("A1:S25").Calculate
Application.OnTime DateAdd("s",1,Now), "CEKILIS"
End Sub
Tekrar çalışma sayfasına gelerek buton eklenir. Butonu çekilişi başlatmada pratiklik sağlayacağı düşünüldüğünden kullanılacaktır. Ekle sekmesinde bulunan Şekiller seçeneğinden istenilen şekil istenilen alana çizilir. Daha sonra şekile makro atamak için şekilin üzerine 1 kere sağ tıklayıp Makro Ata seçeneğine tıklanır. Burada CEKILIS makrosu seçilir ve Tamam tuşuna basılır.
Butona basıldığında arka planda yer alan isimlerin dinamik bir şekilde değiştiği gözlenir.
Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.
İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋