EXCEL DÜŞEYARA İLE TABLODAN VERİ ÇEKMEK

Bu yazımızda Excel de düşeyara formülünü kullanarak bir tablodan nasıl veri çekileceği ele alınacaktır. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: … =DÜŞEYARA(Ne görmek istediğiniz, nerede arama yapmak istediğiniz, aralıkta sonuç olarak değeri içeren sütun numarası, 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilen Yaklaşık veya Tam eşleşme verir).

Şablonlarımıza da Göz atmak isterseniz Aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz;

Excel Düşeyara Formülü Örneği

Örnek veri tablosunda Müşterilerin İsimleri Soyisimleri ve Numaraları yer almaktadır. Bu bilgilere göre başka bir tabloda belirli müşterilerin numaralarına göre isim ve soyisimleri nasıl bulunabileceği ele alınacaktır.  

Müşteri numarasından ismi çekilmek istenen hücreye formül yazılır. İlk kriter olan aranan değer kriterine müşteri numarasının yer aldığı hücre seçilir. 

İkinci kriter tablo_dizisi ‘nde aranan değerin hangi tabloda aranacağını belirtmek gerekir. Böylelikle A2 hücresinden başlayıp C75 hücresinde sonlanan tablo tanımlanır. 

Formülün üçüncü kriteri sütun_indis_sayısı ‘nda aranan değerin bulunduğu tabloda hangi değer yazdırılmak isteniyorsa o bilginin yer aldığı sütun sayı numarası sol baştan sayılarak girilir. Örnek veri tablosunda ilgili müşteri numarasına ait isim arandığı ve 2.sütunda yer aldığı için formüle 2 yazılır. 

Son kriter olan aralık_bak kriterinde aranan değer kriteri tablodan yaklaşık bir değer olarak bulunması isteniyorsa DOĞRU, tam bir eşleşme sağlanarak bulunması isteniyorsa YANLIŞ seçeneği seçilir.

=DÜŞEYARA($F$5;$A$2:$C$75;2;0)

Formülün İngilizcesi;

=VLOOKUP($F$5;$A$2:$C$75;2;0)

Soyisim değerlrini de aynı şekilde yukarıdaki adımlar takip edilir. Yazılması gereken formül aşağıda gösterilmektedir.

=DÜŞEYARA($F$5;$A$2:$C$75;3;0)

Formülün İngilizcesi;

=VLOOKUP($F$5;$A$2:$C$75;3;0)

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

📑Dosyayı indirmek için tıklayın.

Bizi Takip Edin👇

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png