EXCEL DE TEKRAR EDEN (YİNELENEN) DEĞERLERİ SİLME

Excel de tekrar eden yinelenen değerleri, verileri eşsiz (benzersiz) hale getirmek için Yinelenenleri Kaldır özelliği kullanılır. Bu işlev çalışma sayfanızda yer alan, verilerinizde belirlediğiniz alan içerisindeki yinelenecek verileri bulur ve benzersizleştirir.

Örneğin markanızın farklı bölgelerde satış yapan satış temsilcileri mevcut. Her yapılan satış için veri girişi yapılmakta ve siz satış yapan kişilerin isimlerini, bölgelerini tek olarak görmek istiyorsunuz. Bu durumda Yinelenenleri Kaldır işlevi kullanılır.

Bunun için Veri sekmesinde bulunan Veri Araçları grubunda Yinelenenleri Kaldır özelliğine tıklanır. Açılan pencerede yinelenen değerleri kaldırmak istenilen sütunlar işaretlenir. Eğer verileriniz üst bilgi satırı içeriyorsa açılmış olan pencerede sağ ortada yer alan Verilerimde üst bilgi var onay kutusu işaretlenir. Ardından Tamam tuşuna basılır.

Çıkan bilgi ekranında kaç adet yinelenen değer olduğu ve kaç değer kaldığı bilgisi verilmektedir.

Örnek ile inceleme

Yinelenenleri kaldır işlevi örnek bir veri tablosu ile incelendiğinde veriler aşağıdaki görselde yer almaktadır. Bu örnek veri tablosunda toplamda 931 satır bulunmaktadır. Tarih, Saat, İşlem Kodu, Kargo Firması, Durum, İsim Soyisim, Şehir, Ürün, Birim Fiyat, Adet ve Toplam Tutar bölümleri yer almaktadır.

Bu tabloda kullanıcı; Kargo Firması, Durum, Şehir ve Ürün kategorilerindeki yinelenen değerleri kaldırıp burda yazan verileri benzersiz şekilde görmeyi talep ettiğini varsayalım. Bunun nasıl yapılacağı aşağıda anlatılmaktadır.

Öncelikle Veri sekmesinde bulunan Veri Araçları grubundaki Yinelenenleri Kaldır özelliğine tıklayalım.

Yinelenenleri Kaldır Özelliğine tıklayalım.

Daha sonra açılan pencerede örnek veri tablosunda yer alan sütun başlıkları çıkmaktadır. Sırası ile açılan pencerede yer alan bilgiler incelendiğinde;

Tümünü Seç, pencerenin orta bölümünde yer alan sütunların tamamını seçer.

Tüm Seçimi Kaldır, pencerenin orta bölümünde yer olan tüm sütunların seçimini kaldırır.

Verilerimde üst bilgi var, eğer verilerinizde sütun başlıkları varsa bu bilginin yer aldığı onay kutusu işaretlenmelidir.

Sütunlar, bu bölüm işlem yapılması istenilen sütunların işaretlenebileceği bir bölümdür.

Tüm seçimler ve işaretlemeler yapıldıktan sonra Tamam tuşuna basılır.

Tamam tuşuna basıldıktan sonra bir bilgi penceresi açılacaktır. Burada seçilen sütunların içerisinden kaç adet yinelenen değer bulunduğunu ve kaç adet eşsiz(benzersiz) değer kaldığı bilgisi ekrana yansımaktadır.

Bilgi mesajı ekranı

Tekrar Tamam tuşuna basıldıktan sonra çalışma ekranında seçilen sütunların verilerinden sadece eşsiz (benzersiz) değerlere sahip hücreler bulunduğu görülecektir.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋