EXCEL DE DİNAMİK ŞEKİLLİ GÖSTERGE PANELİ

Bu yazımızda Excel de dinamik şekilli gösterge paneli oluşturacağız. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

Gösterge paneli oluşturmak için öncelikle bir ön hazırlık yapılması gerekir.

Hazırlık

Ön Hazırlık

Sol tarafta yer alan tablo işlemlerin yapılacağı tablodur. Buraya sağ tarafta yer alan Alan ve Puan bilgilerini = ile aktaralım. Kalan sütununa ise puanlar 5 üzerinden değerlendirildiği için 5’ten alınan puanlar çıkarılarak bu hücrelere yazılır. 

Grafik Oluşturma

Daha sonra gösterge panelinde değişken görsel puanlama sistemini oluşturmak için Sol tarafta bulunan tabloda ilk satırdaki Puan ve Kalan hücrelerini seçerek Ekle sekmesinde bulunan Grafikler seçeneğinden Yığılmış Sütun Grafiği seçeneği seçilir. Bu grafikte sağ taraftaki tabloda Servis puanı değiştikçe grafiğinde değiştiği görülmektedir. 

Grafiğin başlangıç ve bitiş eksen noktalarını belirlemek için grafiğin yatay eksenine çift tıklayarak açılan pencerede Eksen Seçeneklerinde Sınırlar bölümünde Alt Sınıra 0, Üst Sınıra ise 5 değeri girilir. Böylelikle grafik 0 ile 5 arasında değer alacaktır. 

Dikey ekseni, yatay ekseni, grafik başlığı ve kılavuz çizgileri Delete tuşuna basarak silinir. 

Yıldız Şekli Ekleme

Ayrı bir yerde dolgu rengi beyaz ve anahattı olmayan bir dikdörtgenin içerisine ortalı bir şekilde yıldız şekli eklenir. Daha sonra bu ikisi gruplanır ve toplam 5 adet olacak şekilde kopyalanır. 5 adet oluşturulan dikdörtgen ve içerisindeki yıldızlar gruplanır, dolgu renkleri dolgu yok, anahat renkleri anahat yok yapılır ve bir bütün hale gelir. Bunu yukarıda Servis hizmeti için oluşturulan Yığılmış Sütun Grafiğinin üzerine düzgün hizalı bir şekilde eklenir. Böylelikle puan durumu ile oynandığında arka planda değişen Yığılmış Sütun Grafiğini biz yıldızlar üzerinden göreceğiz. 

Toplam 3 adet değerlendirme ölçeği bulunduğundan oluşturulan bu yıldızlardan 2 adet daha kopya oluşturulur. Kopyalama işlemi olduğu için diğer yıldızlar Servis hizmetine göre değişkenlik sağlayacaktır. Bunu Hız ve Lezzet için yapılmak istendiğinde yıldızların üzerine çift tıklandığında sırası ile Hız ve Lezzet’in Puan ve Kalan bilgilerinin yer aldığı hücreler seçilir. 

Başlık&Göstergeler

Yıldızlara ait Alan ismi ve Puan bilgisini göstermek için Metin Kutusu oluşturulur ve buraya = ifadesi ile birlikte sağ taraftaki tabloda yer alan Alan hücreleri işaretlenir. 

Tekrar bir metin kutusu açılır ve sağ tarafta yer alan tablodan Puan bilgileri = ifadesi ile getiirilir. 

Tüm bu hazırlanan görselleri tek bir şekil içerisinde toplamak için Ekle sekmesinde bulunan Şekiller seçeneğinden Kenarları Yuvarlatılmış Dikdörtgen seçilir ve tüm hazırlanan metin kutuları, grafikler bu şeklin üzerine konur. 

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

📑Dosyayı indirmek için tıklayın.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png