EXCEL’DE DİNAMİK RESİM OLUŞTURMA

Bu yazımızda her bir personele özel oluşturulmuş sicile göre personel resmi ekrana getirme yapısını oluşturacağız. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

https://www.youtube.com/watch?v=esg3svMaJKA

Bu yapıda 6 tane personel adı soyadı, sicil numarası ve resimleri yer almaktadır. Listede var olan sicil numaralarından seçim yapılarak ekranda gösterilmesi için Veri Doğrulama yöntemi kullanılmaktadır. Bunun için Veri sekmesinde bulunan Veri Doğrulama seçeneğini seçilir. İzin verilen kısmında Liste seçeneğini seçilir ve Kaynak kısmına Sicil Numaraları seçilir. Tamam tuşuna basılır.

Bağlı Resim Olarak Yapıştır

Açılır liste kutusundan seçilen sicil numarasına karşılık gelen personelin görselini getirmek için formül kullanmak gerekir. Fakat bunun için öncelikle açılır liste kutusundan seçilen numaranın aynısını bağıl görsel olarak tanımlamak gerekir. Bunu açılır liste kutusunun bulunduğu hücreyi kopyalayıp bir yanındaki hücreye Giriş sekmesinde bulunan Yapıştır yöntemlerinden en altta konumlanan Bağlı Resim seçeneğine tıklanır. Böylelikle açılır liste kutusundaki hücrenin görsel ve dinamik bir kopyası oluşturulmuş oldu. 

Formül ile Otomatik Resim Oluşturma

Açılır liste kutusundaki sicil numaralarına karşılık gelen personellerin resimlerini İNDİS ve KAÇINCI formülleri ile getirilebilir. Bu formül bağlı resmin olduğu hücreye yazılır. 

İndis formülünün ilk dizi kriterine personellerin resimlerinin yer aldığı hücreler girilir. İkinci ve satır_sayısı kriterinde ise açılır pencere kutusundaki veriyi aratıp ilgili resmin getirilimesi sağlanacaktır. Bu KAÇINCI formülü ile elde edilir. Kaçıncı formülünün ilk kriterinde aranan değere açılır liste kutusundaki hücre seçilir. İkinci kriteri ise sicillerin yazılı olduğu hücreler seçilir. Son kriterde tam eşleşme sağlanması istendiği için 0 yazılır. İndis formülünün son kriteri olan sütun_sayısı kriterine bir şey yazılmasına gerek olmadığı için parantez kapatılarak CTRL+ENTER tuşlarına basılır. 

=İNDİS(D2:D7;KAÇINCI(F2;A2:A7;0))

Enter a basıldığında tanımlı ad hatası alınmakta. Bunun isim tanımlama ile çözülmesi gerekir. 

AD TANIMLAMA

Formüller sekmesinde Tanımlı Adlar grubunda bulunan Ad Tanımla komutu seçilir. Burada öncelikle bir isim belirlenir (PersonelResmi) ve Başvuru Yeri bölümüne yukarıda oluşturulan formül girilir =İNDİS(D2:D7;KAÇINCI(F2;A2:A7;0)) Tamam tuşuna basılır. 

Bağıl resmin olduğu hücreye =personelresmi yazınca  açılır liste kutusunda yazılı hücreye ait resmin dinamik olarak değiştiği görülmektedir. 

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

📑Dosyayı indirmek için tıklayın.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png