EXCEL DAĞINIK HALKA GRAFİĞİ OLUŞTURMA

Bu yazımızda halka grafikleri bir araya getirerek dağınık halka grafik olarak isimlendireceğimiz farklı bir grafik türü oluşturacağız. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

Öncelikle dağınık halka grafik için bir hazırlık tablosu oluşturmak gereklidir. Bu hazırlık tablosunda kullanıcının girmiş olduğu değerleri bu tabloya çekerek ayarlama yapılmış olunur. Aşağıdaki görselde gösterildiği gibi sağ bölümde yer alan Ayarlar başlığı altındaki tabloda kullanıcı girişleri yapılmaktadır. Bu kullanıcı girişlerinde kategorilere ait değerlerin toplamı yukarıda yer alan hedefe eşit olmalıdır. Bu durum Veri Doğrulama özelliği ile sağlanır. 

Ön Hazırlık Tablosu

Hazırlık Tablosu

Sağ tarafta kullanıcının girişini yaptığı tablodaki bilgileri, sol tarafta hazırlık tablosuna = ile girişini sağlayarak ayarlamaları yapılır. Kategori başlığının altındaki hücreler = deyip sağ tarafta Ayarlar başlığının altında yer alan Kategori başlığının altındaki Yemek hücresi seçilir. Diğer kategori hücrelerini doldurmak için hazırlık tablosundaki Yemek hücresinin sağ alt kenarında yer alan kareden (Doldurma Tutamacı) tutup aşağıya son hücreye kadar çekilir. 

Aynı kategori başlığı için yapılan işlemler Değer başlığı için de yapılır. Değer başlığının altındaki hücreye = deyip Ayarlar başlığı altındaki Değer sütunundaki ilk hücre seçilir. Diğer hücreler için ise hücrenin sağ alt kenarında bulunan kareden tutup aşağıya son hücreye kadar çekilir.

Kalan başlığında ise Hedef başlığında belirtilen değerden kullanıcının girişini yapmış olduğu değer çıkarılarak bulunur. Diğer değerlerin hesaplaması yapılırken hücrenin sağ alt kenarında bulunan kareden aşağıya çekildiğinde belirli olan Hedef değeri aşağıya kayacaktır. Bunu önlemek için Hedef değerinin yazılı olduğu G4 hücresine F4 tuşu ile basılır, sabitlenerek $G$4 bu görüntüyü almış olur. Daha sonra hücrenin sağ alt kenarında bulunan kareden tutup aşağıya çekildiğinde her bir hücrede Hedef değerinden kullanıcının giriş yapmış olduğu değer çıkarılmış olur. 

Kategori & Değer sütununda her bir Kategoriye ait Değerlerin kaç olduğunu birlikte görülmesi sağlanacaktır. Bunun için ilk hücreye =B5&” (“&D5&”) yazılır. Bu yazılan formül sonucunda çıkacak olan çıktı Yemek (34) olacaktır. Diğer hücreleri de hesaplamak için hücrenin sağ alt kenarında bulunan kareden tutup aşağıya çekildiğinde diğer hücrelere de aynı işlem uygulanmış olur. 

Dağınık Halka Grafik Oluşturma

Her bir Kategoriyi ve kategorilere ait Kalan ve Değer sütunlarındaki hücreleri seçip Ekle sekmesinde bulunan Pasta Grafikleri seçeneklerinden Halka Grafik türü seçilir. Tasarım sekmesinde bulunan Satır Sütun Değiştir seçeneği seçilerek her bir kategorinin halka grafiği oluşturulmuş olur. Fakat burada tüm kategorilerin başlangıç noktaları aynı yerden başlamaktadır. Bunu her bir grafiği dağınık halde yapabilmek için aşağıdaki işlemler uygulanır. 

Kategori, Kalan ve Değer sütunundaki ilk hücreler seçilir ve  Ekle sekmesinde yer alan Pasta Grafiği seçeneklerinden Halka Grafiği seçilir. Bu grafiğin arka planını yok etmek için dolgusunu Dolgu Yok ana hattını Ana Hat Yok seçilir. 

Diğer grafikleri de aynı şekilde oluşturmak için oluşturulan grafiğe tıklayıp CTRL+SHIFT tuşlarına basıp aşağıya doğru çekildiğinde kopyası oluşmuş olur. Bu işlem kategori sayısınca yani toplam 4 kez yapılır. 

Oluşturulan grafiklerin tümü Yemek kategorisine aittir. Bunu değiştirmek için her bir grafiğe ayrı ayrı tıklayıp kategori satırını bir alta mouse ile çekerek oluşturulur. 

Tüm grafikleri tek bir grafik haline dönüştürmek için gerekli büyütme ve hizalamaları yapılır. İstenilen şekilde başlangıç noktalarını dağınık hale getirmek için Giriş sekmesinde yer alan Bul ve Seç menüsünden Seçim Bölmesi seçeneği seçilir. Oluşturulan grafiklerin tümüne açılan panelde grafik yazılarının üzerine basılarak ulaşılabilir. 

Dağınık grafik için en içteki grafik seçilir ve sağ panelde yer alan Grafik Seçenekleri menüsünden Seri ‘Yemek’ seçilir. Daha sonra Seri Seçenekleri sekmesine gelip İlk Dilimin Açısı bölümünde istenilen açı ayarlanır. Burada amaç tüm grafiklerde dağınık bir görünüm elde etmektir. Aynı işlemler diğer grafiklerde tek tek uygulanarak yapılır. 

Tüm iç içe halka grafikleri CTRL tuşu ile seçip farenin sağ okuna tıklanır ve Gruplandır seçeneği seçilerek tek grafik haline dönüştürülür. 

Veri Doğrulama

Kullanıcının 0’dan küçük veya Hedef’ten yüksek bir değer girilmemesi gerekiyor. Bunu önleyebilmek için Excel’in Veri Doğrulama özelliği kullanılır.  

Ayarlar başlığı altında yer alan Değer sütunundaki hücreler seçilir ve Veri sekmesinde bulunan Veri Doğrulama özelliği seçilir. Açılan pencerede Ayarlar sekmesinden Özel seçeneği seçilir ve Formül bölümüne =VE(G7>=0;G7<=$G$4) yazılır ve Tamam tuşuna basılır. 

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

📑 Dosyayı indirmek için tıklayın.