Excel’de Oransal Karşılaştırma Grafiği (Özel Yöntem)

Excel de karşılaştırma grafiği nasıl yapılır? Oransal olarak Excel’de karşılaştırma grafiği nasıl yapılır?

Grafikler, verilerin okuyucu tarafından daha rahat okunmasını sağlayan bir görsel araçtır. Düz tablolar ile rapor veya sunum hazırlamak yerine hedef kitle üzerinde daha fazla etki bırakabilmek için grafik kullanımı tercih edilmektedir. Bu yazımızda oransal olarak karşılaştırma grafiği nasıl yapılır konusu ele alınacaktır.

Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi daha detaylı aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

Bu yazımızda 2 yılı aylık bazda oransal olarak karşılaştırabileceğiniz bir yapı kuracağız. Aşağıdaki görselde gösterildiği gibi bir çıktı elde edeceğiz.

1-Veri Girişi

Öncelikle 2 yıllık verilerimizi girişini yapmamız gerekmektedir. Ay isimlerinin ve bu iki yıla karşılık gelen verilerin yer aldığı 3 sütun 13 satırdan oluşan tablomuza değerleri gireriz.

Yukarı Yönlü Hata Çubuğu ve Aşağı Yönlü Hata Çubuğu sütunlarına 2020 ve 2021 yılları arasındaki fark bilgisi tanımlannarak hata çubuklarının uzunluğunu bu sütunlar belirleyecektir.

Yukarı Veri Etiketi ve Aşağı Veri Etiketi sütunlarında 2020 ve 2021 yılları arasında oluşan farkın yüzdesel olarak karşılığını belirleyecek olan sütunlardır.

Yukarı Yönlü Hata Çubuğu Sütunu Veri Girişi

Bu sütunda ilgili ayda 2021 yılının 2020 değerinden büyük olduğu yani 2021 yılındaki artışı yazmış oluruz. Bunu 2021 yılından 2020 yılı değerini çıkartarak hesaplarız. Eğer 2021 yılı değeri 2020 yılı değerinden küçükse hiçbirşey yazılmamalıdır. Formülü buna göre kurgulayacağız.

=EĞER(S6>R6;S6-R6;" ")

Aşağı Yönlü Hata Çubuğu Sütunu Veri Girişi

Bu sütunda ilgili ayda 2021 yılının 2020 değerinden küçük olduğu yani 2021 yılındaki azalışı yazmış oluruz. Bunu 2020 yılından 2021 yılı değerini çıkartarak hesaplarız. Eğer 2021 yılı değeri 2020 yılı değerinden büyükse hiçbirşey yazılmamalıdır. Formülü buna göre kurgulayacağız.

=EĞER(S6<R6;R6-S6;" ")

2-Hata Çubukları

Ocak ayından başlayarak 2020 ve 2021 verilerini kapsayan 3 sütun 12 satırlık veri seçilir. Ekle sekmesinde yer alan Önerilen Grafikler menüsünden Sütun Grafiği seçilir.

Hata çubuklarını aktifleştirmek için grafiğin üzerine gelip sağ üstte yer alan + simgesine tıklanır. Açılan menüde Hata Çubukları (Error Bars) seçeneği seçilir. Böylelikle hata çubukları sütun grafikleri üzerinde belirginleşmiş olur.

Hata çubukları ile ilgili daha fazla işlem yapmak için Hata Çubukları onay kutucuğunun yanında yer alan sağ ok tuşuna basılır ve Diğer Seçenekler (More Options) seçeneği seçilir.

Açılan pencerede Dikey Hata Çubuğu başlığı altındaki simgelerde hata çubuklarının yönü belirtilir.

Her ikisi seçeneğinde hem aşağı hem yukarı yönde çubuk gösterilir.

Eksi seçeneğinde sadece aşağı yönde hata çubuğu gösterilir.

Artı seçeğinde ise sadece yukarı yönde hata çubuğu gösterilir.

Biz bu örneğimizde hata çubuklarını Artı yönde göstermeyi tercih ettik.

3-Data Seçme

Seri numara isimlerinin yanı 2020 ve 2021 sütun başlık bilgileri grafikte tanımlı olmadığından grafiğe tanımlamak için grafiğin üzerinde sağ tıklanır.

Data Seç seçeneğine tıklanır. Ardından açılan pencerede Seri1 seçeneği üzerine tıklanır ve Düzenle (Edit) butonuna tıklanır.

Düzenle seçeneğine tıkladıktan sonra açılan pencerede Seri Adı (Series Name) yazan alana 2020 değerinin yer aldığı hücre işaretlenir. Ardından Tamam tuşuna basılır.

4-Artış Hata Çubuklarını Ayarlama

2021 yılı değerinin 2020 yılından fazla olduğu aylarda hata çubuklarını yeşil renkle yukarı ok yönü ile biçimlendirerek göstereceğiz. Bunun için öncelikle grafikte 2020 değerlerinin yer aldığı herhangi bir sütun seçilir.

Ardından + düğmesine tıklayarak Hata Çubukları (Error Bars) menüsünden Diğer Seçenekler seçeneği seçilir. Açılan pencerede Dikey Hata Çubuğu yönü Artı, Bitiş Stili yönü Ucu Kapalı ve Hata Oranı başlığından Özel seçeneği seçilir.

Özel seçeneğinde Değer Belirt butonuna tıklanır.

Açılan pencerede Yukarı Yönlü Hata Çubuğu sütunundaki hücreler Pozitif Hata Değerine girilir, Negatif Hata Değeri alanı aynı kalır.

Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır. Renklendirme ve biçimlendirmeyi Hata Çubukları Daha Fazla Seçenek ayarlarından yapılmıştır. Youtube videosunda bu kısım detaylıca anlatılmıştır.

5- Azalış Hata Çubuklarını Ayarlama

Yukarıda yaptığımız işlemlerin aynısı burada da uygulanır. Tek fark olarak azalışı göstereceğimiz için Aşağı Yönlü Hata Çubuğu sütunundaki değerler seçilir.

2021 yılı değerinin 2020 yılından az olduğu aylarda hata çubuklarını kırmızı renkle aşağı ok yönü ile biçimlendirerek göstereceğiz. Bunun için öncelikle grafikte 2021 yılı değerlerinin yer aldığı herhangi bir sütun seçilir.

Ardından + düğmesine tıklayarak Hata Çubukları (Error Bars) menüsünden Diğer Seçenekler seçeneği seçilir. Açılan pencerede Dikey Hata Çubuğu yönü Artı, Bitiş Stili yönü Ucu Kapalı ve Hata Oranı başlığından Özel seçeneği seçilir.

Özel seçeneğinde Değer Belirt butonuna tıklanır.

Açılan pencerede Aşağı Yönlü Hata Çubuğu sütunundaki hücreler Pozitif Hata Değerine girilir, Negatif Hata Değeri alanı aynı kalır.

Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır. Renklendirme ve biçimlendirmeyi Hata Çubukları Daha Fazla Seçenek ayarlarından yapılmıştır. Youtube videosunda bu kısım detaylıca anlatılmıştır.

6-Yukarı Veri Etiketi

Okun tersi yönündeki çubuğun üzerine okun yüzde kaçlık bir değer kazanımı olduğunu gösterebileceğimiz veri etiketlerini oluşturacağız.

Öncelikle tabloda veri girişi için Eğer formüllü bir yapı kuracağız. Eğer Yukarı Veri Etiketi değeri eşit değil ise Yukarı Yönlü Hata Çubuğundaki boş hücreye, Yukarı Yönlü Hata Çubuğu değer,/2020 yılı değeri yaparız, eğer eşit ise boş bırakırız.

=EĞER(R6<>" ";R6/P6;" ")

Grafik üzerinde oranları göstermek için, grafikte 2021 yılı sütunlarından bir tanesine sağ tıklanır. Açılan pencerede Veri Etiketleri Ekle seçeneğine tıkladıktan sonra grafik üzerinde etiketlerin üzerine çift tıklanır.

Sağ tarafta açılan panelde Etiket Seçeneklerinden Hücrelerdeki Değer onay kutucuğu işaretlenir. Açılan pencerede veri etiketi aralığı seçilmesi istenir. Yukarı Veri Etiketinin yer aldığı hücreler seçilir.

7-Aşağı Veri Etiketi

Okun tersi yönündeki çubuğun üzerine okun yüzde kaçlık bir değer kaybı olduğunu gösterebileceğimiz veri etiketlerini oluşturacağız.

Öncelikle tabloda veri girişi için Eğer formüllü bir yapı kuracağız. Eğer Aşağı Veri Etiketi değeri eşit değil ise Aşağı Yönlü Hata Çubuğundaki boş hücreye, Aşağı Yönlü Hata Çubuğu değer,/2020 yılı değeri yaparız, eğer eşit ise boş bırakırız.

=EĞER(S6<>" ";S6/P6;" ")

Grafik üzerinde oranları göstermek için, grafikte 2020 yılı sütunlarından bir tanesine sağ tıklanır. Açılan pencerede Veri Etiketleri Ekle seçeneğine tıkladıktan sonra grafik üzerinde veri etiketlerinin üzerine çift tıklanır.

Sağ tarafta açılan panelde Etiket Seçeneklerinden Hücrelerdeki Değer onay kutucuğu işaretlenir. Açılan pencerede veri etiketi aralığı seçilmesi istenir. Aşağı Veri Etiketinin yer aldığı hücreler seçilir.

Tüm işlemler sonucunda ortaya çıkan grafik aşağıda yer almaktadır.

SERTİFİKALI KURSLARIMIZA GÖZ ATIN