Excel Korumalı Görünüm Ekleme/Kaldırma

Korumalı görünüm; çalışma kitabının, çalışma sayfasının veya belirli hücrelerin başkaları tarafından değişiklik yapılmasını kısıtlayabilen bir özelliktir. Excel korunması istenilen hücreleri kilitler ve bu şekilde düzenlenemez hale getirir. Bazı hücre düzenlemelerini etkinleştirmek için, diğer hücreleri kilitli bırakarak tüm hücrelerin kilidini açmak mümkündür.

Korumayı Aktifleştirme

Excel’de korumayı aktifleştirmek için 2 yöntem bulunmaktadır: “Sayfayı Koru” ve “Çalışma Kitabını Koru”

“Sayfayı Koru”

Aktifleştirme

Burada belirlediğiniz sayfalarda, sütunlarda, satırlarda veya hücrelerde koruma özelliğini kullanabilir hücrelerinizi kilitleyebilirsiniz. Düzenlenmesi istenilen hücreler seçilir ve farenin sağ tuşuna basılır açılan seçenekler menüsünde Hücreleri Biçimlendir seçilir. Açılan pencerede Koruma sekmesi seçilerek Kilitli butonu pasif hale getirilir ve Tamam a basılır.

Excel-Hücreleri Biçimlendir

Bu özelliği aktifleştirmek için Gözden Geçir sekmesinde Koru bölümünde bulunan Sayfayı Koru işlevini seçiyoruz. Böylelikle işlevi aktif hale getirdikten sonra sadece biçimlendirilen hücrelerde düzenleme yapılabilecektir. Hücreleri biçimlendirmezseniz sayfadaki tüm hücreleri kilitleyecek ve hiçbir hücrede düzenleme yapılmayacaktır. Sayfayı koru dedikten sonra açılan pencerede listede gösterilen seçeneklerden işaretlendiğinde kullanıcının bu özellikleri uygulayabilmesine imkan sunacaktır. Dilerseniz sayfa koruma işlevi için parola belirleyebilirsiniz.

Excel-Sayfayı Koru
Kaldırma

Sayfa korumasını kaldırmak için Gözden Geçir sekmesinde Koru bölümünde bulunan Sayfa Korumasını Kaldır seçeneğini seçerek korumayı kaldırabilirsiniz. Eğer bir parola belirlediyseniz pasifleştirmek için parolayı yeniden girmeniz gerekecektir.

” Çalışma Kitabını Koru”

Bu özellikte tüm çalışma kitabınızı bir parola belirleyerek başka kişilerin dosyanıza erişimini de engelleyebilirsiniz. Bunun için Dosya sekmesine gelip Bilgi seçeneği seçilir. Çıkan ekranda Çalışma Kitabını Koru seçeneği altındaki Parola İle Şifrele seçilir. Açılan ekranda parola girmeniz istenir. İşlemler yapıldıktan sonra dosyayı kaydedip yeniden açtığımızda parola istenir.

Excel-Çalışma Kitabı Koru

Çalışma kitabından parolayı kaldırmak için Dosya sekmesinden Bilgi seçeneğine tıklanır, Çalışma Kitabını Koru butonuna basılır ve Parola ile Şifrele seçeneği seçilir. Açılan ekranda önceden belirlenmiş olan parola belirir. Bu şifreyi silip Tamam a bastıktan sonra çalışma kitabından parola kaldırılmış olur.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋