EXCEL KASA PROGRAMI İLE KASANIZI KOLAYCA YÖNETİN

Excel Kasa Programı Nedir ? Excel Kasa programı Şablonu ?

Bu yazımızda Excel de gelirleri ve giderleri girebileceğimiz basit bir tablo ortaya koyarak kasa programı yapıyor olacağız. Tablonun en üstünde otomatik olarak güncellenen kasadaki toplam tutarı, toplam gelirleri ve toplam giderleri görüyor olacağız. Her yeni kayıt girildiğinde tutarlar otomatik olarak değişecektir.

Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

👉 Dosyayı indirmek için tıklayın.

Tablo Tasarımı

Programın verilerini girebileceğimiz bir tablo oluşturalım. Bunun için Sıra No, Müşteri Adı, Tip, Tutar, Kasa verilerini sütunlara girelim. Tip sütununda yapılan işlemin gelir mi gider mi olduğunu belirtilir. Kasa sütununda elimizde kalan tutar bilgisini görebilmek için gelir yazan işlemlerde +, gider yazan işlemlerde – şeklinde buraya tanımlanması gerekir. Bunu hesaplayabilmek için başka bir sütunda Kasa Sayacı adında bir başlık oluştururuz. Bu sütunda yeni yazılan işlemin kasadaki bir önceki tutar ile gelir ise toplanıp gider ise çıkarılarak yeni değerin hesaplaması yapılacaktır.

Örneğin G7 hücresindeki kasa değerini hesaplamak için şöyle bir formül gireriz. Bu formülde eğer Tip sütunundaki veri Gelir ise kasa sayacındaki hücreyi ve tutar sütunundaki ilgili hücreyi topla değil ise gider olarak düşünüp kasa sayacındaki değerden tutar sütunundaki ilgili hücreyi çıkar.

=EĞER(E7="Gelir";A6+F7;A6-F7)

Tabloya tablo özelliği kazandırmak için Ekle sekmesinden Tablo seçeneğini seçeriz veya CTRL+L kısayol tuşlarına basarak da tablo özelliği kazandırabiliriz. Çıkan pencerede tablo aralığını seçip tablomuz üst bilgi satırı içerdiği için onay kutusu işaretlenir ve Tamam tuşuna basılır.

Tabloya yeni veriler ekledikçe kasadaki değer güncellenecektir. Fakat tablo uzadıkça yeni değer aşağılarda kalacağından değeri görmek zorlaşacaktır. Bunun için sayfanın üst satırına bir gösterge hazırlarsak güncel değeri rahatlıkla görebileceğiz.

👉 Dosyayı indirmek için tıklayın.

Göstergeler

Toplam 3 gösterge oluşturacağız. Her bir gösterge 1 sütun 2 satırdan oluşacaktır. Sütun başlıkları Kasadaki Tutar, Toplam Gelirler, Toplam Giderler‘dir.

Kasadaki Tutar

Güncel değeri =DÜŞEYARA() formülü ile buluruz. Düşeyara formülü belli bir değeri aratarak o değere karşılık gelen başka bir sütundaki değeri çekmemizi sağlayan bir formüldür. Kasadaki Tutar sütunundaki son güncel değeri formülünde maksimum sıra numarasına sahip Kasa sütunundaki değeri göstermesini sağlayacağız. Bunun için aşağıdaki formül uygulanır.

=DÜŞEYARA(MAK(Tablo1[Sıra No]);Tablo1;5;0)

Toplam Gelirler

Bu sütundaki güncel değeri =ETOPLA() formülünden tüm girişi yapılan gelirleri toplayarak bulabiliriz. Formülde aralık kriteri olarak Tip sütununun tamamını seçtikten sonra ölçüt kriterine gelir değerlerini aratmak istediğimiz için kritere “Gelir” yazarız. Toplam_aralığı ölçütünde tutarları hesaplamak için Tutar sütunundaki hücreleri seçeriz. Böylelikle bu formül Gelir yazan satırlardaki değerleri toplayarak bir toplam verecektir. CTRL+ENTER a basarak işlemi tamamlarız.

Toplam Giderler

Bu sütundaki güncel değeri =ETOPLA() formülünden tüm girişi yapılan giderleri toplayarak bulabiliriz. Formülde aralık kriteri olarak Tip sütununun tamamını seçtikten sonra ölçüt kriterine gider değerlerini aratmak istediğimiz için kritere “Gider” yazarız. Toplam_aralığı ölçütünde tutarları hesaplamak için Tutar sütunundaki hücreleri seçeriz. Böylelikle bu formül Gider yazan satırlardaki değerleri toplayarak bir toplam verecektir. CTRL+ENTER a basarak işlemi tamamlarız.

Programın son halini Youtube videomuzdan izleyerek de takip edebilirsiniz. ✨

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

Diğer Yazılarımıza da göz atın;

Bizi Takip Edin👇

instagramyoutubelinkedintiktokfacebookudemytwitter