EXCEL DE AYLIK RAPORLAMA VE DASHBOARD

Dashboard, Türkçe’de gösterge tablosu anlamına gelmektedir. Belirli bir hedef veya iş süreciyle ilgili temel performans göstergelerinin genellikle bir bakışta görünümlerini sağlayan bir tür grafik kullanıcı ara birimi olarak tanımlanır. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

Bu yazımızda her çalışanın ihtiyacını karşılayabileceği raporlamaların nasıl yapılacağını ele alacağız. Öncelikle verileri tablo haline getirip bu tablodan pivot tablolar elde edecek ve en sonda bu pivot tablolardan bir dashboard sayfası oluşturacağız.

1-Verilere Tablo Özelliği Kazandırmak

Verilerin tamamını seçip, Giriş sekmesinde bulunan Stiller grubunda yer alan Tablo Olarak Biçimlendir seçeneğine basıp verilerimize tablo özelliği kazandırırız.

2-Tabloya Pivot Tablo Eklemek

Tabloda herhangi bir hücreye basıp Ekle sekmesinde Tablolar grubunda yer alan Pivot Tablo‘ya basarız. Açılan pencerede hangi verilerden pivot tablo oluşturmak istediğim soruluyor. Bu ekranda hiçbir ayar yapmadan Tamam tuşuna basılır. Bu çalışmada toplam 3 adet pivot tablo kullanılacaktır.

Birinci Pivot Tablo

Bu pivot tabloyu kullanarak günler geçtikçe o ayda ne kadarlık satış yapıldığını görmek için Tarih sütun başlığını Satırlar bölümüne, Toplam Tutar sütun başlığını Değerler bölümüne sürükleriz. Bu tablodan bir çizgi grafiği elde etmek için tablonun üzerinde herhangi bir hücreye basıp Çözümle sekmesinde Araçlar grubunda bulunan PivotChart seçeneğini seçiyoruz. Açılan pencerede tüm grafikleri görebileceğiniz türler yer almaktadır. Çizgi grafiğini seçip Tamam tuşuna basıyoruz. Dilerseniz farklı bir grafik türü seçebilirsiniz.

İkinci Pivot Tablo

Verilerin yer aldığı sayfadaki tablonun üzerinde herhangi bir hücreye basıp Ekle sekmesinde Tablolar grubunda yer alan Pivot Tablo‘ya basarız. Açılan pencerede hiçbir değişiklik yapmadan Tamam tuşuna basılır. Bu pivot tabloda o ayda haftalık bazda hangi üründen kaç adet satıldığını gösteren bir grafik oluşturacağız. Bunun için Pivot Tablo Alanları kısmında Tarih sütun başlığını Satırlar bölümüne, Ürün Adı sütun başlığını Sütunlar bölümüne ve Miktar sütun başlığını Değerler bölümüne sürükleyip bırakıyoruz. Bu şekilde pivot tablo tasarlanmış olur fakat oluşturulan tablo günlük bazdadır, bizim istediğimiz haftalık olduğu için Çözümle sekmesinde bulunan Gruplandır grubunda bulunan Alanı Gruplandır seçeneği seçilir. Açılan pencerede Ay seçeneği pasif hale getirildikten sonra Gün seçeneği seçilir ve pencerenin altında yer alan Gün Sayısı bölümünde gün sayısını 7 olarak değiştirip Tamam tuşuna basılır. Böylelikle tablomuz haftalık bazda ayarlanmış olur.

Fakat burada ortaya çıkan problem ise ikinci pivot tabloyu haftalık bazda yaptığımız için birinci pivot tablo da haftalık olarak değişmiş oldu. Bunu düzeltmek için haftalık bazda olan ikinci pivot tabloyu günlük bazda değiştirerek başka bir excel dosyasına kesip (CTRL+X) yapıp yapıştırıyoruz. İkinci pivot tabloyu haftalık hale getirmek için yukarıda Çözümle sekmesinden oluşturduğumuz ayarları yapıp ikinci pivot tabloyu kesip (CTRL+X) ana tabloya yapıştırıyoruz. Böylelikle birinci ve ikinci pivot tablolar istenildiği şekilde kalmış olur.

İkinci pivot tabloya grafik eklemek için Çözümle sekmesinde Araçlar grubunda bulunan PivotChart seçeneğini basıyoruz ve kümelenmiş sütun grafiğini seçiyoruz.

Üçüncü Pivot Tablo

Verilerin yer aldığı sayfadaki tablonun üzerinde herhangi bir hücreye basıp Ekle sekmesinde Tablolar grubunda yer alan Pivot Tablo‘ya basarız. Açılan pencerede hiçbir değişiklik yapmadan Tamam tuşuna basılır. Bu pivot tabloda toplam gelirin hangi ürünlerden oluştuğunu gösteren bir grafik oluşturacağız. Bunun için Pivot Tablo Alanları kısmında Ürün Adı sütun başlığını Satırlar bölümüne, Toplam Tutar sütun başlığını Değerler bölümüne sürükleyip bırakıyoruz. Bu tablodan grafik elde etmek için tablonun üzerinde herhangi bir hücreye basıp Çözümle sekmesinde Araçlar grubunda bulunan PivotChart seçeneğini seçiyoruz. Açılan pencerede tüm grafikleri görebileceğiniz türler yer almaktadır. Halka grafiğini seçip Tamam tuşuna basıyoruz. Dilerseniz farklı bir grafik türü seçebilirsiniz.

3-Dashboard Tasarımı

Dashboard tasarımı için çalışma dosyasında yeni bir çalışma sayfası açarız. Bu sayfayı dashboard ekranı yapabilmek için şekil ekleyip içerisine başlık yazarız. Oluşturduğumuz 3 pivot tabloya ait grafikleri kopyalayıp bu sayfaya yapıştırırız.

Oluşturduğumuz dashboard ekranına başka veriler eklemek istediğimizde yani ekranımızda Ocak ayına ait veriler var ise ve Şubat ayına ait veriler girilecekse öncelikle ana tablodaki verileri temizleyip sonra yeni verileri ekleriz. Dashboard ekranındaki grafiklerin değişmesi için ise Veri sekmesinde Sorgular ve Bağlantılar grubunda bulunan Tümünü Yenile seçeneği seçilerek tabloları verilerinizle uyumlu günce hale getirebilirsiniz.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

Dosyayı indirmek için tıklayın.