EXCEL FORMÜLLERE GENEL BAKIŞ

Bu yazımızda Microsoft Excel de kullanılan formüllerin genel yapısını ele alacağız. Böylelikle Excel de bulunan formüllerin tamamının temel mantığını kavrıyor olabilecek ve formüllerin temel mantığı anlaşılacağı için birçok formülü sorunsuz bir şekilde yapıyor olabileceksiniz. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

Excel de formüller = ile başlar. Excel = ile başlayan ifadelerin sonrasının formül olduğunu bu sayede anlar. = yazdıktan sonra formül adı tanımlanılması gerekir. Formülün adını büyük harflerle tam manası ile yazdıktan sonra formülün kriterlerinin girileceği bir parantez açılması gerekir. Formülün içerisinde belirli kriterler bulunur ve bu kriterler her bir formüle göre değişkenlik göstermektedir. Formüle ait kriterler formül yazılırken aşağısında açıklama olarak belirtilmektedir. Formülün içerisindeki kriterler noktalı virgüller ile ayrılır. Formülü kriterleri ile tamamladıktan sonra kriterlerin başında açılan parantezi kapatarak formül yazımı tamamlanır.

Formüllerin Genel Yapısı
Tablo-1

Formüllerin genel yapısının anlatımını örnek formüller ile ele alacağız.

EĞER Formülü

Eğer formülü koşula bağlı kurallar yazılmasını ve o tanımlanan kurallara bağlı olarak çıktılar elde edilmesini sağlayan bir formüldür.

Çıktısını elde etmek istenilen hücreyi seçtikten sonra formül tanımlanması istendiği için = yazarız. Daha sonra büyük harfler ile formülün adı girilir =EĞER . Formülün kriterlerini yazmak için parantez açılır =EĞER( . Parantez açıldıktan sonra hücrenin hemen altında açılan beyaz ileti kutusunda formülde hangi kriterlerin yer aldığı ve nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bilgi yer alır. Eğer formülüne ait ileti kutusunda 1 adet zorunlu kriter bulunurken(mantıksal_sınama kriteri) 2 adet de isteğe bağlı (eğer_doğruysa_değer , eğer_yanlışsa_değer) kriterler bulunur.

Tablo-1’e göre Eğer formülünde mantıksal sınamaya B2 hücresindeki değerin 250’den büyük olma koşulunu kontrol etmesini tanımlayalım. Noktalı virgül koyarak formülün ikinci kriterine geçilir.

Formüllerde metinsel ifade yazılması gerektiğinde çift tırnak içerisine metinsel ifadelerin yazılması gerekir.

2.kriterde mantıksal sınama eğer doğru ise formüle metinsel ifade olarak “Büyük” yazılır. 3.kritere ise bir şey yazılmadan parantez kapatılır ve formül tamamlanır. Enter tuşuna basıldığında B2 hücresindeki değer 250’den büyük olduğu için hücrede Büyük yazılır. B2 hücresini 250’den küçük bir değer ile değiştirdiğimizde hücrede YANLIŞ yazısının yazıldığını görürüz.

SOLDAN Formülü

Soldan formülü ilgili metnin solundan itibaren belirli karakterleri çeken formüldür.

Çıktısını elde etmek istenilen hücreyi seçtikten sonra formül tanımlanması istendiği için = yazarız. Daha sonra büyük harfler ile formülün adı girilir =SOLDAN .Formülün kriterlerini yazmak için parantez açılır =SOLDAN( . Parantez açıldıktan sonra hücrenin hemen altında açılan beyaz ileti kutusunda formülde hangi kriterlerin yer aldığı ve nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bilgi yer alır. Soldan formülüne ait ileti kutusunda 1 adet zorunlu kriter bulunurken(metin kriteri) 1 adet de isteğe bağlı (sayı_karakterleri) kriter bulunur.

Örnek olarak Tablo-1’deki UTKU ismini bu formülde ele alalım. Metin kriterine UTKU ismini girmek istediğimiz için A3 hücresini gireriz. Sayı karakterine 3 yazılırsa soldan 3 karakteri çekecektir.

=SOLDAN(A3;3) formülünün çıktısı UTK olur.

YAZIM.DÜZENİ Formülü

Yazım düzeni formülü metinlerin ilk harflerini büyük diğer harflerini küçük yazdıran formüldür.

Yazım düzeni formülünün tek kriteri vardır. Bu kriter Metin kriteridir. Örnek olarak Tablo-1’deki A4 hücresini yazalım. A4 hücresinde SEMA NİLAY ismi yazılmaktadır.

=YAZIM.DÜZENİ(A4) formülün çıktısı Sema Nilay olacaktır.

KUVVET Formülü

Kuvvet formülü üssü alınmış sayının sonucunu veren formüldür.

Kuvvet formülünün 2 zorunlu kriteri bulunmaktadır(sayı,üs). Bu formülde örnek olarak 32‘nin sonucunu bulalım. Sayı kriterine 3, üs kriterine ise 2 yazılır. =KUVVET(3;2) formülün çıktısı 9 olarak görünecektir.

TOPLA Formülü

Topla formülünün yalnızca 1 adet zorunlu kriteri bulunmaktadır. İsteğe bağlı kriterlerin sayısı ise sonsuz uzunluktadır. Hücrenin hemen altında yer alan beyaz ileti dizisi içinde zorunlu kriter(sayı1), isteğe bağlı kriterler ise[(sayı2);…)] olarak gösterilir. İsteğe bağlı kriterdeki üç nokta kriterlerin sonsuz uzunlukta olduğunu gösterir. Bu formülde belirli bir hücre aralığı veya hücreler girilebilmektedir. Kriterleri/Toplanacak hücreleri noktalı virgül ile ayırarak gösterilir.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png