Excel Sıralama Yapma (A’dan Z’ye Sıralama / Renge Göre Sıralama)

Sıralama, en yaygın veri yönetimi araçlarından biridir. Excel de, verilerinizi bir veya birçok sütuna göre ve artan veya azalan düzende sıralayabilir ya da kendinize özel bir sıralama yapabilirsiniz.

Sıralamayı metinler, sayılar, tarihler, parasal değerler gibi biçimlerde kullanabiliriz.

Veri sıralamayı ilk olarak Excel dosyamızda yer alan Veri sekmesinin altındaki Sırala butonuna basarak yapabiliriz.

Bu butona bastığımızda karşımıza çıkan ekranda ilk önce Sıralama Ölçütünden hangi sütunda sıralama yapmak istediğimize dair bir seçenek belirliyoruz.

Sıralama koşulunda ise seçtiğimiz sütunu neye göre sıralama yapmak istediğimizi belirler. Hücre Değerlerinde; seçtiğimiz hücreler metin ise A’dan Z’ye göre sıralama ya da Z’den A’ya göre sıralama yapılabilir, Sayı ise en küçükten en büyüğe veya en büyükten en küçüğe sıralanabilir ya da Tarih ise en yeniden eskiye veya en eskiden en yeniye sıralama yapılabilir. Eğer Hücre Rengine göre sıralama yapmak istersek, sütunda var olan birden fazla renge sahip hücrelerden sıralamasını yapmak için renk seçeriz ve sıralama yapılır. Aynı şekilde Yazı Tipi Rengine göre sıralamayı da bu şekilde yapabiliriz. Koşullu Biçimlendirme Simgesi için ise örnek olarak Toplam Tutar sütununda sıralama yapmak istediğimizi belirttik ve bu sütuna Koşullu Biçimlendirme uyguladık. Burada da hangi simge üzerinden sıralama yapmak istediğimizi işaretleyip işlemimizi gerçekleştiriyoruz.

Birden fazla sütunda sıralama yapmak isterseniz Düzey Ekle butonuna tıklayarak işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Tüm bunların dışında pratik olarak sıralama yapmak isterseniz Giriş sekmesinde Sırala ve Filtre Uygula butonuna tıklayarak kolaylıkla işinizi halledebilirsiniz. Burada da yine aynı şekilde sadece metin değil sayı, tarih, para birimi gibi biçimlendirmelerde sıralama yapılabilir.

Ek olarak sıralama yapmak istediğiniz sütundaki hücrelerden bir tanesine tıklayıp farenizin sağ tarafına basıldığında açılan seçeneklerde Sırala butonuna basıldığında istediğiniz şekilde sıralama yapabilirsiniz.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilir, Udemy eğitimlerimiz ile seviyenizi arttırabilirsiniz. İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋