Excel Koşullu Biçimlendirme Kuralı Nasıl Kullanılır?

Koşullu Biçimlendirme Nedir?

Koşullu biçimlendirme, Excel dosyanızdaki verilerinizde önem vermek istediğiniz veya vurgulamak istediğiniz verileri daha dikkat çekici hale getirmeye yarayan bir komuttur. Excel, bu biçimlendirme türünde hazır olarak da kullanabileceğiniz 5 adet şablon ile kendi kuralını yaratacağınız bir seçenek imkanı sunmaktadır. Koşullu biçimlendirme de verilerinizi daha dikkat çekici hale getirmek için hücrenizin rengini veya yazı tipini değiştirebilirsiniz, simgeler ekleyebilir veri çubukları ile de görsel olarak zenginleştirebilirsiniz.

Koşullu biçimlendirme Excel’de Giriş sekmesinin Stil grubu içerisinde yer almaktadır. Şimdi sırayla koşullu biçimlendirmenin başlıkların içeriklerine bakalım.

Koşullu biçimlendirme aslında “eğer …. ise …..” mantığı ile çalışan bir kural biçimidir. Bu biçimlendirme de yukarıdaki görsellerden görüldüğü üzere kullanılabilecek 5 adet hazır şablonun dışında kendi istekleriniz doğrultusunda yaratabileceğiniz; formüller yerleştirebildiğiniz, özel biçim ile hücrenin yazı ve şeklini değiştirebileceğiniz bir kural oluşturabiliyorsunuz.

Örnek olarak inceleyebileceğimiz İstanbul ilinin 2021 Mart ayına ait en yüksek ve en düşük derecelerinin verileri olsun. Bu veriler ile koşullu biçimlendirme kullanarak Mart ayındaki ortalama en yüksek sıcaklık değerini belirleyelim ve bu değerlerin üstünde kalanları Hücre Vurgulama Kuralları ile vurgulayalım.

Bizim burada Hücre Vurgalama Kuralları ile yaptıklarımızı diğer hazır şablonları kullanarak da uygulayabilirsiniz.

Youtube Excel Eğitim videolarımızda anlattığımız örnek bir veri tablosu ile Koşullu Biçimlendirme kuralını nasıl kullanabileceğimizi ele aldık. Bu örnekte satış yapan temsilcilerin isimleri ve yaptıkları satış miktarları yer almaktadır.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋