EXCEL İSİM SOYİSİM AYIRMANIN 3 YOLU

İsim soyisim ayırmak için Excel de birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Formüller ve Excel’in özelliklerinden faydalanılarak isim soyisim ayırma işlemi gerçekleştirilebilir. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

İsim-soyisim ayırmak için 3 farklı yöntem kullanılır. Bunlardan ilki SAĞDAN ve SOLDAN formülleri kullanılan yöntem, ikincisi Metni Sütunlara Dönüştürme özelliği, son olarak üçüncüsü ise Hızlı Doldurma özelliğidir. Sırayla bu işlemleri nasıl kullanılacağı işlenecektir.

Excel Şablonları İNDİRİN!

Formül Kullanarak

Excel SOLDAN Formülü

Bu formül soldan başlayarak belirtilen kriter rakamına kadar olan verileri çekerek hücreye yansıtır. Formüle belirli bir rakam kriteri girildiğinde her ismin uzunluğu aynı olmayacağından farklı farklı sonuçlar görülecektir. Bunu ismi otomatik algılayıp çeken bir sistem haline getirmek için MBUL formülü dahil edilir. MBUL formülünü isim ile soyisim arasındaki ilk boşluğa kadar olan kısmı çek komutunu girmek için kullanılır.

=SOLDAN(A4;MBUL(" ";A4;1))

Formülün ingilizcesi;

=LEFT(A4;SEARCH(” “;A4;1))

Excel SAĞDAN Formülü

Sağdan formülü işlem yapmaya verinin en sağından başlamaktadır. Soyismi çekmek için ismi çekmek için kullanılan formülü kullanırız. =SAĞDAN(A4;MBUL(” “;A4;1)) . Bu formülü yazıp enter tuşuna basıldığında istenilen cevabı göstermeyecektir. Çünkü MBUL formülü karakter aramaya Soldan başlamaktadır. İstenilen yanıtı elde edebilmek için UZUNLUK formülü kullanılır.

=SAĞDAN(A4;UZUNLUK(A4)-MBUL(" ";A4;1))

Formülün ingilizcesi;

=RIGHT(A4;LEN(A4)-SEARCH(” “;A4;1))

Uzunluk formülünden MBUL formülü çıkarıldığında şöyle bir mantık ortaya çıkmaktadır. A4 hücresindeki verinin uzunluğu boşluk dahil 9 karakterdir. Uzunluk formülü 9 karakteri tanımlar. MBUL formülü ise soldan karakter aramaya başladığı için boşluk dahil o kısma kadar ara komutu verilir ve uzunluk formülünden mbul formülü çıkarılınca 9-6=3 yani soyisim kalır sadece.

Excel’de Metni Sütunlara Dönüştür Özelliği

Tüm isim soyisim bulunan hücreler seçilir. Daha sonra Veri sekmesinde bulunan Metni Sütunlara Dönüştür özelliği seçilir. Açılan pencerede ilk adımda Sınırlandırılmış seçeneği seçilerek İleri tuşuna basılır. İkinci adımda ise isim ve soyismi birbirinden ayıran ayıracın seçileceği seçenekler mevcut. Burada boşluk seçeneği seçilir. Son adımda ise tabloyu hangi hücreye yerleştirmek isteniliyor ise onunla ilgili düzenlemelerin yapılacağı bir adımdır. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra Son tuşuna basılır ve İsim Soyisim birbirinden ayrılmış olur.

Hızlı Doldur

Excel in bu özelliği kendi yapay zeka ve makine öğrenmesi ile ilgilidir. Verilere bakılacak olunursa, isim sütununa gelip Sinan yazıldıktan sonra Latife Ceylanın olduğu satıra gelip CTRL+E tuşlarına basıldığında Excel otomatik olarak yapay zekasını kullanarak hücreleri dolduracaktır.

Aynı işlem soyisim için de yapılır. İlk veri manuel bir şekilde yazılır Enter tuşuna basılıp bir alt hücreye inildikten sonra CTRL+E kısayolu kullanılır ve tüm soyisimler hücrelere yerleşir.

Hızlı doldurma özelliğini kısayol tuşlarını kullanmadan Veri sekmesinde bulunan Hızlı Doldur özelliği seçilerek de kullanılabilir.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

📑Dosyayı indirmek için tıklayın.

Diğer Yazılarımıza da göz atın;

Bizi Takip Edin👇

instagramyoutubelinkedintiktokfacebookudemytwitter

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png