EXCEL DE ZAMANDAN TASARRUF ETTİREN 10 KISAYOL

Kısayollar, işlemleri hızlı bir şekilde yapabilmeyi, zamandan tasarruf etmeyi sağlar. Bu yazıda Excel de zamandan tasarruf edebileceğiniz 10 adet kısayolu detaylı açıklamalarıyla ele alacağız.

1-Verilere Tablo Özelliği Kazandırmak

Excel de manuel olarak verilere tablo özelliği kazandırmak için önce bu özelliği kazandırmak istediğimiz verilerimizi seçeriz. Tablo özelliği katmak için Giriş sekmesinin Stiller grubunda Tablo Olarak Biçimlendir e basınca verilere tablo özelliği kazandırılmış oluyor fakat bu özellik kısayol tuşları ile yapılırsa şu şekilde olacaktır. Verilerinizin tümünü seçmek için, verilerinizden herhangi bir hücreye basın ve CTRL+A tuşlarına basın, böylelikle hızlı bir şekilde tüm verilerinizi boş hücreler dışında seçmiş olursunuz. Daha sonra verilerinize tablo özelliği kazandırmak için CTRL+L tuşlarına basarak verilerinize tablo özelliği kazandırmış olursunuz.

. Microsoft Excel’i İngilizce kullanıyorsanız CTRL+T tuşları ile kısayol oluşturabilirsiniz.

2-Filtre Okları Eklemek/Kaldırmak

Excel de bu özelliği manuel olarak yapmak için öncelikle filtre özelliği kazandırmak veya kaldırmak istediğimiz hücreleri seçiyoruz daha sonra Veri sekmesinde Filtre ye basarak bu özelliği aktif/pasif hale getirmiş oluruz. Pratik bir şekilde bu özelliği kullanmak için filtreleme özelliği getirmek istediğimiz hücreleri seçip CTRL+SHIFT+L tuşlarına basarak özelliği kullanmış oluruz.

3-Tabloda Gezinme

Tabloda gitmek istediğiniz hücrelere klavyenin ok yön tuşlarına basarak ulaşmak veya fare ile aşağılarda olan bir hücreyi seçmek için kaydırarak ulaşabilirsiniz fakat bunların yerine daha hızlı bir şekilde kısayol tuşları ile gitmek istediğiniz hücreye gidebilirsiniz. Örnek olarak tablonun en solundaki hücreye gidecekseniz CTRL+ → tuşlarına basarak en sağ sütundaki hücreye gidebilirsiniz. Tablonun en alt satırına inmek için CTRL+ ↓ tuşlarına basarak gidebilirsiniz. Aynı şekilde en sol sütuna gitmek için CTRL+ ← tuşlarına ve en üst satıra gitmek için ise CTRL+ ↑ tuşlarına basarak gidebilirsiniz.

4- Tüm Hücreleri Seçme

Belirli aralıktaki hücreleri seçmek için manuel olarak fare ile aralığın başlangıç hücresine tıklarız ve sonra aşağıya doğru sürüklerken istediğimiz hücreleri fare ile seçmiş oluruz. Bunu bilgisayar klavyesinde daha hızlı bir şekilde yapmak için önce aralığın başlayacağı hücre seçilir. Örneğin A5 hücresi ile A sütununun son hücresi arasındaki hücreleri seçmek istiyoruz. A5 hücresine gelip CTRL+SHIFT+ ↓ tuşlarına basarak bu işlemi hızlı bir şekilde yapabiliriz. Aynı şekilde A5 hücresi ile W5 hücresi aralığındaki verileri seçmek için CTRL+SHIFT+ tuşlarına basarak yapılabilir. Fare ile bu işlem 10 15 saniye kadar sürmekte iken klavye kısayol tuşları ile 2 saniye kadar sürmektedir.

5- Para Biçimlendirmesi

Para ile ilgili olan hücreleriniz para biçimlendirmesi değilde normal sayı şeklinde yazılmışsa bu hücrelere para biçimlendirmesini manuel olarak çevirmek için Giriş sekmesinin Sayı grubundan biçimlendirme türünü Para Birimi yaparak çevirebilirsiniz. Bunu kısayol tuşları ile daha pratik bir şekilde CTRL+SHIFT+$ tuşlarına basarak rakamsal değerleri daha hızlı bir şekilde para birimine çevirebilirsiniz.

6-Toplama İşlemi

Bir sütun veya satırdaki verileri toplamak için Topla formülünü kullanabilir ya da Giriş sekmesinin Düzenleme grubundaki Otomatik Toplam a basılarak yapılabilir. Bunu daha hızlı bir şekilde toplama yapmak istendiğinde hücreler seçilir ve CTRL+M tuşlarına basılarak yapılır.

7-Veri Düzenleme

Bulmak veya değiştirip yerine başka bilgiler yazılmak istenen verilerde Bul ve Değiştir özelliği kullanılır. Yanlış yazılmış aynı birden çok hücrede değişiklik yapmak istendiğinde Giriş sekmesinden Bul ve Değiştir komutuna basarak yapabilirsiniz. Bu özelliği daha hızlı bir şekilde CTRL+H tuşlarına basarak bul ve değiştir ekranını açabilirsiniz.

8- İşlemi Tekrarlama

Excel’de aynı işlemleri defalarca tekrar etmek gerekiyorsa, sürekli aynı işlemleri yapmak zaman alabilir. Örneğin elinizde bir fiyat tablosu var ve bazı fiyatların önemli olduğunu belirtmek için hücrenin yazı tipini kırmızı yapacaksınız. Tek tek tüm fiyatlar için belirtilen hücreleri Giriş sekmesinde bulunan Yazı Tipi grubundaki Kalın işlevine basarak yapmanız gerekiyor. Excel, yapılan son işlemleri hafızasında tutabilme özelliğine sahip. Excel’in bu özelliğini kullanarak yapılan tüm son işlemleri tekrar etmek istediğimizde F4 tuşuna basarak daha hızlı işlemleri gerçekleştirebiliriz. Örnekteki hücreleri kalın yapmada ilk olarak bir hücreyi Giriş sekmesindeki Kalın işlevine basarak kalınlaştırıyorsunuz. Daha sonra tüm bu işlemler için F4 tuşuna basarak hızlı bir şekilde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Satır/Sütun ekleme, silme gibi tüm özelliklerde kolaylıkla kullanılabilir.

9-Bugünün Tarihi

Excel’de bugünün tarihini atmak için formül olarak =BUGÜN() kullanabilirsiniz. Kısayol ile bu durumu CTRL+SHIFT + (,) virgül veya CTRL + (;) noktalıvirgül tuşlarına basarak bugünün tarihi ilgili hücreye yansıtılır.

10-Hücre İçeriğini Düzenleme

Bir hücrenin içeriğini doğrudan hücre içinde düzenleyebilirsiniz. Hücrenin içeriğini, hücrenin içinde yazarak da formül çubuğu kullanarak düzenleme yapılabilir. Kısayol olarak F2 tuşuna basarak Hücre Düzenleme moduna girilebilir. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra Enter tuşuna basılır.

Dilerseniz Youtube’da Excel eğitim videolarımızda örnek veriler ile bu özelliklerin nasıl kullanıldığını izleyerek öğrenebilirsiniz.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋