EXCEL’DE RESİMLİ GRAFİK OLUŞTURMA

Bu yazımızda dinamik olarak değişebilen resimli grafiklerin Excel de nasıl yapılacağı anlatılacaktır. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

Tablonun Hazırlanması

 2 sütun 3 satırdan oluşan bu tabloda yüzdelere göre cinsiyetler ile ilgili resimlerin dinamik bir şekilde nasıl değiştiği görülecektir. Yüzde sütunundaki verilere yüzde biçimlendirmesi uygulamak için Giriş sekmesinde Sayı grubunda yer alan biçimlendirme türlerinden Yüzde seçerek yapılır. 

Tablodaki verilerin değişimi, Erkek Yüzde’sine bağlıdır. Yüzdelerin toplamının 1 olması gerektiği için Kadın sütunundaki Yüzde hücresine 1’den Erkek Yüzde’sini çıkararak oluşturulur. Kısacası Erkek satırındaki Yüzde hücresine yazılan değer, Kadın satırındaki Yüzde hücresinin de hesaplanmasına yol açacaktır. 

Grafik Eklenmesi

3 satır 2 sütundan oluşan tablodaki hücreler seçilir ve Ekle sekmesinde bulunan grafik türlerinden Sütun grafiği seçeneği seçilir. Oluşan grafikte sütunların üzerlerine resim veya şekil eklenebilir. 

Simge Eklenmesi

Sütunları simgeler ile ifade etmek için Ekle sekmesinde bulunan Çizimler seçeneğinden Simgeler tıklanır. Burada Microsoft’un kendi içeriğinde bulunan birçok simge bulunmaktadır. Özel olarak aratmak istenilen bir simge var ise arama kutucuğuna yazarak aratılabilir. Arama kutucuğuna ayrı ayrı Kadın ve Erkek simgelerini seçip Ekle düğmesine basılır. Dilerseniz simgelerin biçimlendirmelerini değiştirebilirsiniz. 

Simgelerin Grafiğe Aktarılması

Simgeleri grafikte sütunların üzerine yerleştirmek için sıklıkla kullanılan kopyala yapıştır metodu uygulanır. Fakat bu metodu uygularken dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Örneğin Kadın simgesini grafiğe yerleştirirken; simgenin üzerine tıklayıp kopyalama işlemi yapılır (CTRL+C), daha sonra Kadın sütununun üzerine 2 defa tıklanır ve yapıştırma (CTRL+V) işlemi gerçekleştirilir. 2 defa tıklanmasının sebebi ilk tıklamada Erkek ve Kadın sütunları seçiliyorken ikinci tıklamada sadece Kadın seçilir. Aynı işlem Erkek için de uygulanır. 

Biçimlendirme

Grafiğe veri etiketlerini eklemek için grafiğin üzerine 1 defa tıklayıp + işaretine basılır. Burada Veri Etiketleri seçeneği seçilir.

Eğer simgelerinizin boyutları orantısız ise genişliği arttırmak için grafiğin üzerine bir defa tıklanır ve sağ tuşa basılır. Burada Veri Serisini Biçimlendir seçeneği seçilir. Açılan pencerede Boşluk Genişliği seçeneği 0’a indirilir.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

📑Dosyayı indirmek için tıklayın.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png