EXCEL NEDİR / NE İŞE YARAR ?

Excel , dünyanın en büyük yazılım ve Bilişim şirketlerinden birisi olan Micrososft’un elektronik tablo (e-tablo) uygulamasıdır. Genel mânâda verilerinizi tablo haline getirerek saklamanızı sağlar.

Excel”in kısa tanımı bu olsa da kabiliyeti bununla sınırlı değildir. Excel’i kullanarak;

  1. Verilerinizi tablo düzeninde tutabilir ve depolayabilirsiniz.
  2. Verilerinizi yüksek düzey analiz araçlarıyla analiz edebilirsiniz.
  3. Excel’in öne çıkan özelliklerinden birisi olan formülleri kullanarak hesaplamalar yapabilirsiniz.
  4. Verilerinizden çeşitli grafikler oluşturabilirsiniz.
  5. Bozulmuş verileri düzenleyebilirsiniz.
  6. Birden çok kaynaktan dosyanıza veri çekebilirsiniz. (İnternetten Döviz Kurlarını çekmek vb.)

Tüm bu işlevlerin yalnızca tek bir uygulama üzerinden yapılabiliyor olması Excel’i dünyada en çok kullanılan e-tablo uygulaması yapmaktadır. DÜnyada yaklaşık 1 milyar bilgisayarda kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Micrososft Excel’in masaüstü, web ve mobil uygulamaları bulunur. Micrososft’un bulut depolama uygulaması olan One Drive ‘da dosyalarınızı depoladığınız takdirde, laptopunuzdan oluşturduğunuz bir excel dosyasını , istediğinizde telefonunuzdan açarak düzenleme yapabilir ve bu düzenlemeleri kaydedebilirsiniz.

EXCEL ÖNYÜZÜ

Micrososft Excel 2019 Önyüzü
Excel 2019 Önyüzü

Excel’in önyüzü temel olarak 5 parçadan oluşmaktadır;

  1. Şerit Sekmeleri: Bu sekmeler içerisinde geuplara ayrıştırılmış olarak irçok komut barındırmaktadırlar. Örneğin bir yazıyı sağa veya sola hizalamak isterseniz Giriş sekmesinin altındaki Hizalama grubunun bir üyesi olan sağa hizala komutunu kullanmanız gerekir.
  2. Şerit Sekmeleri Komutları: Her şerit sekmesinin altında ilgili şeride özel komutlar bulunur. Bir komutu çalıştırmak için üstüne fare ile üstüne gelinereki farenin sol tuşuna basılmalıdır.
  3. Sütunlar: Harflendirmeler ile gösterilen yatay yapıdır. Tablo yapılarında sütunlar önemli bir yere sahiptir. Excelde tam olarak 214 (16.384 adet) sütun bulunmaktadır.
  4. Satırlar Rakamsal olarak artan bir şekilde devam eden dikey yapıdır. Excelde tam olarak 220 ( 1.048.576 adet) satır bulunmaktadır.
  5. Hücre: Hücreler Excel’in en temel yapıtalarıdır ve veriler hücrelerin içerisine yazılmaktadır. Bir hücrenin içerisine 32.767 adet karakter depolanabilmektedir. Excel’de formüller yine hücrelerin içerisine yazılmaktadır. Bir excel sayfasında tam olarak 234 (17.179.869.184 adet – Yaklaşık 17 milyar ) hücre bulunmaktadır.
  6. Sayfa Sekmeleri: Bir Excel dosyasının sayfalarının gösterildiği bölümdür.