EXCEL’DE BAŞA BAŞ / KAR-ZARAR ANALİZİ

Bu yazımızda Excel de kar-zarar bilgilerini kullanarak başabaş noktasına nasıl ulaşılabileceği anlatılacaktır. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

Öncelikle kar-zarar analizi için bir tablo oluşturulmalı. Bu tabloda ürün birim maliyeti, ürün birim satış fiyatı, satış adedi ve bu üründen elde edilen karın hesaplanacağı veriler tanımlanır. Kar veya zarar edildiğini anlayabilmek için ise sabit giderlere gerekli veri girilir ve ilgili üründen elde edilen kardan sabit giderler çıkarılarak kar veya zarar edildiği görülür.

Hedef Ara

Başabaş noktasına ulaşmak için ilgili üründen kaç adet satılmalı ki 0 TL’ye ulaşılabilsin mantığı ile hareket edilir. 0 TL’ye ulaşmak için ilgili üründen kaç adet satılmalı sorusunun cevabını hesaplayabilmek için Veri sekmesinde bulunan Durum Çözümlemesi özelliğine tıklanır ve Hedef Ara seçeneği seçilir. Açılan pencerede 3 kutucuk görünmektedir.

İlk olarak Ayarlanacak Hücre kutucuğuna Toplam Kar Zararın yazılı olduğu hücre tanımlanır. Sonuç Hücre kutucuğuna ayarlanacak hücrede belirtilen hücrenin hangi değere eşit olması isteniyorsa o değer girilir. Bu örnekte toplam kar zararın 0 olması istendiği için Sonuç Hücresine 0 değeri girilir. Değişecek Hücre kutucuğuna ise toplam kar zararın 0 olmasını sağlayacak olan satış adetlerinin yer aldığı hücre tanımlanır. Ayarlamalar yapıldıktan sonra Tamam tuşuna basılır.

Excelde toplam karın ve zararın 0 olması için kaç adet ürün satılması gerektiğini saniyeler içinde bu özellik kullanılarak bulunmuş olur.

Veri Tablosu Analizi

Veri tablosunda belirli sabit giderler ve satış adetleri yer almaktadır. Her belirli satış adetlerine karşılık her bir belirli sabit giderler eşleştirildiğinde kar ve zarar durumunun ne olacağı bu tabloda görülür. Tablo aşağıdaki görseldeki gibi hazırlanır.

Her hücreyi hesaplamak ve bu tablonun analizini yapmak için şu adımlar izlenir. Öncelikle yeşil dolgu renkli hücreye Toplam Kar Zarar satırına ait hücre = diyerek tanımlanır =C11 . Daha sonra tablo analizi için Veri sekmesinde bulunan Durum Çözümlemesi özelliğine tıklanır ve Veri Tablosu seçeneği seçilir. Çıkan pencerede Sütun giriş hücresine sol tarafta yer alan Satış adedinin olduğu sütun seçilir. Satır giriş hücresine ise Sabit giderin yazılı olduğu hücre seçilir ve Tamam tuşuna basılır.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

Dosyayı indirmek için tıklayın.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png