Yazı Başlıkları ve İçerik
Bağımlı liste oluşturmak nedir? Nasıl oluşturulur? Kaç farklı yöntemi bulunmaktadır?
Bu yazımızda bağımlı liste oluşturmanın 2 farklı yöntemi ele alınacaktır. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂
Bağımlı listeler birbirleri ile bağlantılı açılır menü pencerelerinden seçim yapabilmeyi sağlamaktadır. Örneğin yukarıdaki Youtube videosunda yer alan örnek verilerde Samsung, Apple ve Xiaomi markalarından biri seçildiğinde bir alt satırda ilgili markaya ait telefon modelleri açılmaktadır.
Bağımlı liste oluşturma yöntemleri nelerdir?
1. Yöntem
Bu yöntemde EĞERSAY, KAÇINCI ve KAYDIR formülleri kullanılmaktadır.
Bu yöntemde kullanıcının örneğin il listesinde seçim yapıp, seçim yapmış olduğu ilin ilçeleri arasından bir seçim yapması sağlanır. Yöntem Youtube videosundaki örnek ele alınarak incelendiğinde, Türkiye’nin tüm illerinin ve ilçelerinin tamamının yazıldığı 2 sütundan oluşan bir veri tablosu mevcuttur.
Öncelikle çalışma sayfasında her ilçeye ait illeri yinelenen değer olarak gördüğümüzden 81 ili tek bir yerde görmek için; A sütununda yer alan illeri başka bir sütuna yapıştırıp Veri sekmesinde yer alan Yinelenenleri Kaldır özelliğine tıklanır.
>>> Adım 1:
İl Seçiniz açılır listesini oluşturmak için İl Seçiniz hücresinin sağındaki hücreye(E3 hücresi) tıklayıp Veri sekmesinde yer alan Veri Doğrulama özelliğine tıklanır. Ayarlar bölümünden İzin verilen kutucuğuna liste seçeneğini işaretledikten sonra Kaynak bölümüne 81 ilin yer aldığı hücreler seçilir.
>>> Adım 2:
İlçe Seçiniz açılır listesini İllere bağımlı olarak oluşturmak için;
#️⃣Eğersay formülü
Formülde 2 adet kriter bulunmaktadır. Birinci kriter olan aralık kriterine, saydırmak istenilen illerin bulunduğu A sütunundaki hücreler tanımlanır.
İkinci kriter olan ölçüt kriterine ise istenilen ilin kaç adet ilçesi olduğunu bulabilmek için hücre aralığı tanımlanması gereklidir. Bu örnekte İl Seçiniz bölümünde seçilecek olan ile göre çıkacak olan ilçeler seçileceği için İl Seçiniz kısmında yer alan il hücresi seçilir.
=EĞERSAY(A:A;E3)
#️⃣Kaçıncı formülü
Belirli bir hücre aralığında aranan değerin kaçıncı sırada olduğunu belirtmektedir.
Formülün 3 kriteri bulunmaktadır. İlk kriter olan aranan_değer kriterine kullanıcının E3 hücresinde seçtiği il hücresi tanımlanır.
İkinci kriter olan aranan_dizi kriterine A sütununda E3 hücresini aramasını yapması istendiği için A sütunu seçilir.
=KAÇINCI(E3;A:A;0)
Son kriter olan eşleştir_tür kriterine ise tam eşleşme yapması istendiği için 0 değeri girilir. Bu formül sonucunda elde edilen çıktı ”Aranılan değer 59.sırada yer almaktadır” sonucu ekrana rakamsal olarak yansımaktadır.
**Bu çıktı elde edilirken il kategorisinde Ankara ili seçilmiştir.
#️⃣Kaydır formülü
Belirli bir noktayı referans alarak belirli satır ve sütun sayısı kadar referans noktasını kaydırabilmeyi sağlar. Bu formülde yükseklik ve genişlik kullanıcının gireceği değere göre değişmektedir.
Yukarıda kullanılan örneğe göre KAYDIR formülünü şu şekilde kullanırız;
İl Seçiniz açılır menü listesinde seçilen ili A sütununda arayıp kaçıncı sırada olduğunu KAÇINCI formülü ile bulacak. Daha sonra kaç adet o ilden ilçe olduğunu EĞERSAY formülü ile bulunur ve formüle göre başlangıç noktasından başlayıp ne kadar aşağıya kayması gerektiği (kaç hücre aşağıya inmesi gerektiği) KAYDIR formülü ile otomatik hesaplanmış olur.
=KAYDIR(B1;KAÇINCI(E3;A:A;0)-1;0;EĞERSAY(A:A;E3))
🖇İlçe Seçiniz hücresini illere bağlı olarak değişkenlik gösteren açılır menü şeklinde göstermek için Veri sekmesinde yer alan Veri Doğrulama özelliğine tıklanır. Ayarlar bölümünden İzin verilen kutucuğuna liste seçeneğini işaretledikten sonra Kaynak bölümüne aşağıdaki formül tanımlanır.
=KAYDIR(B1;KAÇINCI(E3;A:A;0)-1;0;EĞERSAY(A:A;E3);1)
**Tamam tuşuna basıldıktan sonra artık kullanıcı seçtiği ile göre bağlantılı olarak ilçeleri karşısına çıkacaktır.
2. Yöntem
Bu yöntemde DOLAYLI formülü ve isim tanımlama teknikleri kullanılmaktadır.
Örnek olarak Meyve ve Sebze kategori başlıkları altında çeşitler mevcuttur. Burada Kategori Seçiniz bölümünde Meyve veya Sebze seçeneklerinden birisi seçilip Ürün Seçiniz bölümünde ise seçilen kategori başlığına ait ilgili çeşitler bulunmaktadır.
Öncelikle Meyve ve Sebze tablolarına tablo özelliği kazandıralım.
Bunu, Meyve başlığından Karpuz hücresine kadar olan hücreler seçilir ve sol üstte yer alan Ad Yöneticisi bölümüne Meyve yazılır ve böylelikle Meyve tablosu Meyve ismi ile tanınmış oldu. Aynı işlem Sebze içinde yapılır.
Daha sonra Kategori Seçiniz hücresinin yanındaki boş hücreye açılır menü şeklinde meyve-sebze ve meyve/sebze çeşitlerini gösteren bir liste oluşturacağız.
>>Meyve tablosunun olduğu hücreleri seçip çalışma sayfasının sol üstünde yer alan Ad Kutusu bölümüne Meyve olarak isim verilir. Aynı şekilde Sebze kategorisine de Sebze adı verilir.
>>Ürün seçiniz hücresine alt ürünleri girmek için Veri sekmesinde yer alan Veri Doğrulama özelliğine tıklanır. Ayarlar bölümünden İzin verilen kutucuğuna liste seçeneğini işaretledikten sonra Kaynak bölümüne aşağıdaki formül tanımlanır.
=DOLAYLI(G3)
Formül tanımlanması sonucunda Meyve veya Sebze kategorilerinden biri seçildiğinde alt menü başlıkları açılacaktır.
🔎 Dolaylı formülü ile Meyve veya Sebze kategorisindeki tablolara ekleme çıkarma yapıldığında otomatik olarak güncelleyecektir.
SERTİFİKALI KURSLARIMIZA GÖZ ATIN