EXCEL PİVOT TABLE(ÖZET TABLO) NEDİR, NE İŞE YARAR?

Pivot Table (Özet Tablo), normal bir Excel tablosundan farklı olarak verilerin daha anlaşılır özet tablo olmasını sağlayan bir tablodur. Çok fazla miktarda veriyi kullanımı kolay olan birden çok şekilde sorgulama yapması gibi birçok kullanımı mevcuttur. Dilerseniz Youtube‘daki Excel eğitim videolarımızda konunun yapılışıyla ilgili bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.🙂

İnceleme yapacağımız tablo aşağıdaki görselde yer almaktadır. Bu tablo personellere ait maaş ve doğum tarihi, birim, ünvan gibi bilgiler yer almaktadır. Her personelin maaşı farklıdır. Tablomuzda 220 personele ait bilgiler bulunmaktadır.

Verilere Ait Tablo

Tabloda görünen personellerin maaş bilgilerinden ortalama bir maaş bilgisi bulabilmek için Pivot Table kullanabiliriz. Bunun için öncelikle yapılması gereken verilerin olduğu tabloya tablo özelliği kazandırmaktır. Ekle sekmesinde yer alan Tablo seçeneğine tıklanır. Açılan pencerede tablo özelliği kazandırılmak istenen veri aralığı seçilir. Bunu kısayol tuşlarını da kullanarak yapabiliriz. Tüm verileri seçtikten sonra CTRL+L‘ye basarak hızlı bir şekilde uygulayabiliriz.

Pivot Table oluşturmak için Ekle sekmesinde yer alan Pivot Table seçeneğine tıklanır. Açılan pencerede Excel’in tablo aralığını otomatik olarak seçtiğini görürüz. Hemen altında yer alan bölümde ise oluşturulacak olan pivot table’ı nereye konumlandırmak istediğiniz ile ilgilidir. Var olan çalışma sayfasına ekleyebilir veya yeni bir çalışma sayfasına koyabilirsiniz. Tamam tuşuna basıldığında özet tablomuzu tasarlayabileceğimiz bir alan oluşacaktır.

Çalışma sayfasının sağ tarafında açılan panelde oluşturduğumuz tablodaki başlıkların yer aldığı alan ve Pivot table tasarlamak için Satırlar, Değerler, Sütunlar ve Filtreler alanları mevcuttur.

Oluşturmak istediğimiz özet tablo türü her bir birime ait ortalama maaş bilgilerini görebilmek olduğu için sağ panelde yer alan Birim başlığını Satırlar bölümüne sürükleyip bırakırız. Maaş bilgilerini de girmek için Maaş başlığını Değerler bölümüne sürükleyip bırakırız. Böylelikle satırlarda bulunan her bir birime ait toplam maaş bilgisi yer almaktadır. Fakat bizim hedefimiz toplam maaş değil, her birime ait ortalama maaş bulmaktır. Bunu toplam maaş sütunu üzerinden düzenleyebiliriz.

Toplam maaş sütunun üzerine çift tıklayalım. Ardından Değer Alanı Ayarlarının yer aldığı pencere karşımıza çıkmaktadır. Pencerenin alt kısımlarında farklı işlemlerin yer aldığı seçenekler mevcut, burada Ortalama seçeneğine tıklayıp Tamam tuşuna basarız.

Ekranda görünen bilgilerin her bir birime ait ortalama maaş bilgileri olduğunu görmekteyiz. Maaş bilgilerinin yer aldığı sütunda biçimlendirmeyi değiştirerek Para birimi yapabiliriz. Bunun için Giriş sekmesinde bulunan Biçimlendirme seçeneklerinin yer aldığı alandan Para Birimini işaretleyerek değiştirebilirsiniz.

Excel ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız Youtube, Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin platformlarından bizi takip edebilirsiniz. Udemy eğitimlerimiz için aşağıdaki görselden Kayıt Ol butonuna basarak derslere kayıt olabilirsiniz.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋

Dosyayı indirmek için tıklayın.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı SIFIRDAN-ZIRVEYE-MICROSOFT-EXCEL.png