Excelde 1.048.576 satır, 16.384 sütun ve 17.179.869.184 hücre bulunur. Peki, Excel de veri girişini yaptığımız, formüller ile üzerinde işlemler yaptığımız Excel ekranında neler bulunmaktadır?
Aşağıdaki görselde Giriş sekmesinin açık olduğu Excel ekranının anayüzünde neler olduğu ele alınıp anlatılmıştır.
Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Bu şeritte sekmelerde gösterilen komutlar bulunur.Burada amaç en çok kullanılan komutları bir araya toplayarak işlemleri daha hızlı ve ulaşılabilir olmasını sağlamaktır. Bu şerit kişinin talepleri doğrultusunda istediği gibi düzenlenebilir.
Sekmeler: Formüllerin, tasarımların, yazı tiplerinin bulunduğu ana başlığa denmektedir. Ekranda görünen toplam 10 adet sekme bulunmaktadır. Bunlar; Dosya, Giriş, Ekle, Çiz, Sayfa Düzeni, Formüller, Veri, Gözden Geçir, Görünüm ve Yardım sekmeleridir.
Bunların dışında Excel’in ayarlarından kendi ekleyebileceğiniz bir sekme daha bulunmaktadır. Bu sekmenin adı Geliştirici’dir. Burada daha çok kodlama yapılmaktadır. Bu sekmenin nasıl aktifleştirildiğini ve sekme hakkında bilgi almak isterseniz linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Geliştirici Sekmesi için buraya tıklayın.
Gruplar: Her bir sekmenin içerisinde komutlar bulunmaktadır. Bu komutlardan aynı işleve sahip olanlar gruplandırılır. Böylelikle her bir sekmede birden fazla grup oluşturulmuş olur.
Başlık Çubuğu: Dosyanın adının yazıldığı alandır.
Arama Çubuğu: Excel içerisinde aramak istediğiniz herhangi bir şeyi (komut, özellik, formül, şablon vs.) buraya yazarak aratabilirsiniz.
Kullanıcı Bilgileri: Microsoft Excel hesabı ile giriş yapan kullanıcının ad-soyad ve profil fotoğrafının yer aldığı bölümdür.
Formül Çubuğu: Kullanıcı, hücre içerisinde yapmak istediği işlemleri (formül yazma, dört işlem, veri girişi vs.) formül çubuğunda gerçekleştirir.
Kılavuz Çizgileri: Satır ve sütun kesişimlerinden oluşan hücrelerin alanlarını belirlemek için oluşturulan çizgilerdir.
Hücre: Satır numarası ile sütun numarasının kesiştiği alana denir. Bu alanda veri girişleri, formüller vs. yapılmaktadır. Excel de 17.179.869.184 hücre bulunur.
Satır: Satır numaralarının yazılı olduğu alandır. 1’den başlar, 1er 1er artarak devam eder. Bu alanda satır ekleme gibi işlemler yapılabilmektedir. Excel de 1.048.576 satır bulunur.
Sütun: Sütun numaralarının yer aldığı alandır. A’dan başlar ve alfabetik sıralamalaya göre artarak ilerler. Bu alanda yeni sütun ekleme gibi işlemler yapılabilmektedir. Excel de 16.384 sütun bulunur.
Ad Kutusu: Bu alanda seçili olan hücrenin konumu, tablo ismi veya tanımlanmış olan alanın adının yazılı olduğu bir bölümdür.
Tümünü Seç: Bu komuta basıldığında Excel ekranında var olan tüm hücreler seçilmiş olur.
Çalışma Sayfaları: Kullanıcının veri girişi yaptığı gerektiğinde formül ve özelliklerin/komutların kullanıldığı alandır.
Sayfa Ekle: Kullanıcı yeni bir çalışma sayfasına geçmek istediğinde, yukarıdaki görselde işaretli olan alandaki + işaretine tıklamalıdır.
Durum Çubuğu Bu seçenek, ekranın sol alt tarafında geçerli hücre düzenleme modunu görüntüler. Bu hücre düzenleme modları; Genel, İçerik, Hücre, Formül’dür.
Kaydırma Çubukları: Çalışma ekranında sağa/sola veya aşağı yukarı sayfayı rahatça kaydırabilmek için kullanılan çubulardır.
Sayfa Yakınlaştırma-Uzaklaştırma: Çalışma sayfanıza daha da yakınlaşmak veya uzaklaşmak isterseniz bu alanda yer alna tuşları kullanabilirsiniz. Bu sayfada yapılan yakınlaştırma/uzaklaştırma işlemi sadece o sayfaya özgü olacak şekildedir. Yani diğer sayfalarda aynı ölçekli yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapılmamış olur.
Normal Sayfa: Excel çalışma ekranının sağ alt köşesinde bulunan bu komut, Excel’in en çok bilinen ve kullanılan sayfa düzenlerindendir.
Sayfa Düzeni: Bu komuta tıklandığında, Excel’in yazdırma alanı ile ilgili bölüm bizleri karşılamaktadır. Bu komutta, yazdırma alanına sığabilecek hücreler gösterilmektedir. Buradaki düzeni kullanıcı isterse değiştirebilmektedir.
Sayfa Sonu Önizleme: Bu komutta Excel’in yazdırma alanının print etmeden önce bakılmasını sağlar. Burada herhangi bir değişiklik veya düzenleme yapılamamaktadır.
Bu yazıda Excel de her kullanıcının neredeyse her gün açtığı dosyanın içerisinde neler yer aldığı tanımları ve açıklamaları ile birlikte verilmiştir.