EXCEL GELİŞTİRİCİ SEKMESİNİ AKTİFLEŞTİRME

Excel kurulumundan sonra bazı sekmeler aktif olarak panelde yer almaz. Kişinin kendisinin bu sekmeleri manuel olarak aktifleştirmesi gerekir. Geliştirici sekmesi de bu sekmelerden biridir. Bu sekmede sadece Excel’in makro uygulamaları gibi ek özellikleri kullanılmaktadır.

Geliştirici sekmesinde,

  • Makro oluşturma
  • Daha önce kaydedilen makroları çalıştırma
  • XML komutlarını kullanma.
  • ActiveX denetimlerini kullanma.
  • Microsoft Office programlarıyla kullanmak üzere uygulama oluşturma.
  • Microsoft Excel’de form denetimleri kullanma
  • Microsoft Visio’da Şekil Sayfasıyla çalışma.
  • Microsoft Visio’da yeni şekiller ve kalıplar oluşturma.

Burada gerçekleşen bir diğer önemli özellik ise Excel VBA ekranını açmaktır. VBA arayüzü bu sekmeden veya ALT+F11 kısayol tuşlarına basılarak açılmaktadır.

Geliştirici sekmesini aktifleştirmek için Dosya sekmesinde farenin sağ tarafına tıklayıp Şeridi Özelleştir seçeneğine tıklanır.

Açılan pencerede Ana Sekmelerin altında yer alan Geliştirici onay kutusu işaretlenir. Böylelikle Geliştirici sekmesi aktifleştirilmiş olur.

Geliştirici sekmesini yukarıdaki işlemleri uygulayarak, Geliştirici onay kutusunu işaretlemedikçe sekme pasifleşmez. Her dosya açılışında yer alır.

Excel de Makro Oluşturmak

Excel de makro, tekrarlanan işleri otomatik hale getirerek hız ve pratiklik kazanmayı sağlar. Tekrarlanan sürekli işler kaydedilerek, kaydedilen makroların üzerinden işlemler yürütülür. Makro oluştururken fare ile basılan tüm yerleri, hareketleri sağa sola kaymaları tamamını kaydeder. Makro oluşturulduktan sonra tekrar düzenleme yapılabilmektedir.

Örneğin her ay oluşturduğunuz bir raporda yaptığınız bazı işlemleri her ay aynı şekilde manuel olarak gerçekleştiriyorsunuz. Bunu biraz daha pratikleştirmek için her ayrı işlem için ayrı makro kaydedip sürekli olarak kullanılabilir.

Excel de Makro Kaydetmek

Geliştirici sekmesinde yer alan Makro Kaydet butonuna basarak kayıt işlemi başlatılır. İstenilirse açılan ekranda Makro Adı kutusuna bir makro adı, Kısayol tuşu kutusuna kısayol tuşu ve Açıklama kısmına da talep edilen açıklama girilir.

Ortak metin eklemek veya bir veri sütununu aşağı doldurmak gibi, otomatik hale getirmek istediğiniz eylemleri gerçekleştirin.

Makro kaydı durdurmak için Geliştirici sekmesinde Kod grubunda yer alan Kaydı Durdur seçeneğine basılır.

İlginize teşekkür ederiz, iyi günler dileriz🙂👋