Bir Makroyu Bütün Dosyalarda Çalıştırma (Kişisel Makro Çalışma Kitabı)

Kaydedilen bir makro diğer dosyalarda çalışmıyor? Bir makroyu diğer excel’imde nasıl çalıştırabilirim? Makroyu Diğer Excellerde Çalıştırma.

Normal ayarlarda kaydettiğiniz bir makro kodu yalnızca içinde bulunduğunuz çalışma kitabında çalışır. Bir kere kaydettiğiniz makronun diğer çalışma kitaplarında da çalışması için makronuzu kaydederken küçük bir ayar yapmanız gerekir.

Öncelikle bir senaryo üzerinden gidelim:

Diyelim ki harflerin üstünü çizme biçimlendirmesini çok sık kullanıyorsunuz. Bilenler bilir, bu özelliği excelde kullanmak o kadar da kolay değildir.

Bu ayar worddeki gibi giriş sekmesindeki komutlar arasında bulunmaz ve bunu çalıştırmak için öncelikle hücre seçildikten sonra CTRL+1 kısayolunu kullanarak “Hücreleri Biçimlendir” penceresine giderek “Yazı Tipi” sekmesinden “Üstü Çizili” kutucuğu işaretlenerek bu isteğimizi karşılayabiliriz.

Giriş sekmesinde üstü çizili özelliği bulunmaz
Üstü Çizili özelliğini kullanmak için Hücreleri Bİçimlendir penceresini kullanabilriz.

Üstü Çizili Özelliği için Makro Kaydetme

Biz her çalışmamızda çok sık kullandığımız üstü çizili özelliğini bir kısayola atamak isteyebiliriz. Bu kısayol CTRL + Ü olsun örneğin.

Bu isteğimizi karşılamak için Makro Kaydet özelliğini çalıştırıyoruz ve aşağıdaki ayarları yapıyoruz. Burada en önemli kısım “Göreli Başvuruları Kullan” özelliğinin açılmış olması ve Makronun saklanacağı yer alanında “Kişisel Makro Çalışma Kitabı” seçeneğinin seçilmesidir.

Göreli Başvuruları Kullan özelliğini aktif hale getirmemizin sebebi, biz herhangi bir hücre seçtiğimizde, seçili olan hücrede değişiklik yapmak istediğimiz içindir. Eğer bu özelliği aktif hale getirmez isek her zaman aynı hücreye kaydedilen kodlar uygulanacaktır.

Sırasıyla aşağıdaki adımlar takip edilmelidir;

  1. Geliştirici Sekmesinden Göreli Başvuruları Kullan özelliği aktif hale getirilmelidir.
  2. Makro Kaydet düğmesine tıklanır ve makroya isteğe göre bir isim verilir.
  3. Makroyu çağırabilmek için Kısayol Düğmesi atanır.
  4. Makronun saklanacağı yer alanı “Kişisel Makro Çalışma Kitabı” şeklinde seçilir.

Bundan sonra “Tamam” düğmesine tıkladıktan sonra makroyu başlatarak, seçili olan hücrenin üzerinde istediğimiz değişiklik olan üstü çizili özelliğini bir kereliğine çalıştırıyoruz (yukarıdaki adımları yapıyoruz). Burada makro başladıktan sonra başka hiçbir hücreyi seçmeden işlemlerimizi yapmamız önemlidir.

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra makroyu durdurmak için yine geliştirici sekmesinin Kod grubundan “Kaydı Durdur” düğmesine tıklayabiliriz.

Üstü Çizili Makrosunu Kullanma

Bu aşamadan sonra artık makromuz Kişisel Makro Çalışma Kitabımıza kaydedilmiş durumdadır. Bu kitap siz her yeni bir Excel açtığınızda otomatik olarak arka tarafta açılan gizli bir çalışma kitabıdır. Bu sayede buraya kaydettiğiniz bir kodu diğer Excellerde de çalıştırabilirsiniz.

Üstü Çizili makromuzu çalıştırmak için artık tek yapılması gereken istenilen hücre seçildikten sonra, CTRL + Ü kısayoluna tıklamaktır.

Önemli Not: CTRL+Ü kısayolu çalışmaz ise türkçe karakter olmayan başka bir kısayol tercih edilebilir.

Bu şekilde makromuzu tüm çalışma dosyalarımızda çalıştırabilriz.

Bu yazımızda kaydedilen bir makroyu tüm çalışma kitaplarımızda, Kişisel Çalışma Kitabına kaydederek nasıl çalıştırabileceğimizi öğrendik.

SERTİFİKALI KURSLARIMIZA GÖZ ATIN